Írd be, mit keresel:

Wok, a legjobb!

A wok az egyik legpraktikusabb darabja lehet a háztartásunknak, ha megtanuljuk jól használni. Formájának köszönhetően pillanatok alatt elkészül benne az étel, így energiatakarékos, az étel pedig egészséges, hiszen jobban megőrződnek benne a vitaminok.

Cookta - 2016.01.13.
Wok, a legjobb!

A Kínából származó univerzális edény, amiben sütni, párolni, gőzölni és füstölni is lehet, mára már az egész világon elterjedt, és az éttermektől a háztartásokig rengetegen és rendszeresen használják a wokot praktikussága miatt. A hagyományos kínai wok egy félgömb belső felülete, sajátos tulajdonsága, hogy aljában igen magas hőfok érhető el alacsony energiafelhasználás mellett is. A magas hőmérsékleten az ételek nagyon gyorsan elkészülnek, nem sérülnek a bennük lévő rostanyagok, vitaminok.

Forrás:
iStock

A magas hőmérséklet miatt viszont érdemes olyan olajakat használni, amelyek ezt bírják és nem égnek meg. Ilyen a földimogyoró-olaj, a kukoricaolaj és a repceolaj is. Jó lenne még a szójaolaj, de mivel ma már csak génkezelt szója létezik egyes források szerint, ennek használatát nem javasoljuk.

A wok örök darab, nem tud tönkremenni, így érdemes jó minőségűt venni: válasszuk a nehéz öntött vas wokot, esetleg a kissé vékonyabb hengerelt acélból készült változatot, a teflonosat pedig felejtsük el, mert ez egyrészt sérülékeny, másrészt a teflon nem igen bírja azt a magas hőfokot, ami a wokra jellemző.

Forrás:
iStock

Wokban nem csak ázsiai ételeket készíthetünk, rengeteg levest vagy tésztafélét, ragut is megfőzhetünk a wokban – gyorsabban és kevesebb energiát felhasználva, mint a hagyományos edényekben – sietőseknek és környezettudatosoknak ez fontos lehet. Mivel minden gyorsan megfő és megsül a wokban, érdemes az alapanyagokat előre elkészíteni, felvágni, darabolni – lehetőség szerint egyforma méretűre. Fontos a sorrend is a főzés során: a forró olajra először a fűszerek kerülnek, majd a hagyma és a húsféle, és ha ezek félig elkészültek, akkor mehet hozzá mindenféle zöldség, puhulási sorrendben. Legvégül adjuk hozzá a főtt vagy beáztatottés leszűrt tésztát, amivel már csak összeforgatjuk.

Forrás:
iStock

A wokban párolhatunk is egy bambuszpároló segítségével. Itt is igaz, hogy gyorsan elkészül az étel, és még zsiradékot sem használunk hozzá. A párolt halak, zöldségek a diétázók számára jelenthetnek tökéletes megoldást, de a bambuszpárolóban gyakran készítenek különféle tésztás gombócokat, wontonokat is. Pároláshoz a wok aljába vizet öntünk, majd a finomságokkal megpakolt bambuszpárolót belehelyezzük. A víz helyett használhatunk zöldteát vagy illatos fekete teát, aminek aromája átjárja majd a párolt-gőzölt ételt.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.