Ami finom, az hizlal - gondolják sokan, de ez távolról sincs így. Készülhet tápláló, laktató étel mérsékelt mennyiségű kalóriával. Izgalmas fűszerezéssel tökéletes és tartalmas fogás lehet egy jó leves!
Minestrone egyszerűen
Hozzávalók 4 személynek: 40 dkg fagyasztott vegyes zöldség, 10 dkg spagetti apróra tördelve, 4 evőkanál pesto, 1,2 liter zöldségalaplé, 2 evőkanál olívaolaj, só, bors, kakukkfű, bazsalikom, 2 gerezd fokhagyma, parmezán a tálaláshoz
Elkészítés: A felhevített olívaolajon megfuttatjuk a vegyes zöldséget az apróra vágott fokhagymával, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük a zöldségalaplével, és kb. 10 percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a spagettit és a pestót, fűszerezzük ízlés szerint kakukkfűvel és bazsalikommal, és kb. 6-7 percig főzzük még. Reszelt parmezánnal meghintve tálaljuk.
1 adag kalóriatartalma kb. 170 kcal
Thai csirkeleves
Hozzávalók 4 személynek: 1 fej hagyma vagy lilahagyma, 1 csirkemellfilé, 8 közepes csiperke, diónyi gyömbér, darabka thai citromfű, 2 kaffir levél, 2 gerezd fokhagyma, só, 1 lime, 2 dl kókusztej, 1 evőkanál olaj, 1 marék zsenge spenót, esetleg egy kis chili
Elkészítés: A felhevített olajon gyorsan megfuttatjuk a cikkekre vágott hagymát, a csíkokra vágott csirkemellet és a felszeletelt gombát, hozzáadjuk a felaprított gyömbért, fokhagymát és citromfüvet, majd felöntjük 1 liter forró vízzel vagy alaplével, beledobjuk a kaffir leveleket, és néhány perc alatt összeforraljuk, majd belekeverjük a kókusztejet és a spenótot. Azonnal tálalhatjuk, ízlés szerint egy kis chilivel.
1 adag kalóriatartalma kb. 180 kcal
Mentás zöldborsókrémleves
Hozzávalók 4 személynek: 3 újhagyma, 2 közepes krumpli, 40 dkg fagyasztott zöldborsó, 1 gerezd fokhagyma, só, 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál citromlé, 1 teáskanál cukor, 1 dl tejszín, 2 evőkanál friss aprított menta
Elkészítés: A felhevített olívaolajon megfuttatjuk a felaprított újhagymát, a felkockázott krumplit és a zöldborsót, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, meghintjük a cukorral, majd felöntjük 1 liter vízzel vagy zöldségalaplével. Kb. 15 percig főzzük, majd a tűzről lehúzva hozzáadjuk az aprított mentát és a citromlevet, botmixerrel krémesítjük, majd belekeverjük a tejszínt. Azonnal tálalhatjuk.
1 adag kalóriatartalma kb. 120 kcal
Csípős sütőtökkrémleves
Hozzávalók 4 személynek: 70 dkg sütőtök, 2 evőkanál olívaolaj, 1 fej hagyma, diónyi gyömbér, 1 evőkanál curry paszta, 1 chili, só, 2 dl kókusztej
Elkészítés: A felforrósított olívaolajra dobjuk a cikkekre vágott hagymát és a felkockázott sütőtököt, hozzáadjuk a curryt és a lereszelt gyömbért, sózzuk, néhány percig sütjük-pároljuk, majd felöntjük 1,2 liter vízzel vagy zöldségalaplével. Sózzuk, és 15 perc alatt puhára főzzük. Összeturmixoljuk botmixerrel, majd belekeverjük a kókusztej felét és ízlés szerint darabolt chilit. Tálaláskor még meglocsoljuk a tetejét a maradék kókusztejjel.
1 adag kalóriatartalma kb. 190 kcal
Mediterrán halleves
Hozzávalók 4 személynek: 40 dkg tengeri halfilé, 1 fej hagyma, 1 cukkini, 1 krumpli, 30 dkg konzerv hámozott paradicsom, só, bors, kakukkfű, bazsalikom, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olívaolaj
Elkészítés: A felaprított hagymát megfuttatjuk az olívaolajon, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, majd a felkockázott krumplit. Néhány perc pirítás után felöntjük 1 liter vízzel vagy alaplével, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a feldarabolt konzerv paradicsomot is, és kb. 10 percig főzzük. Közben felkockázzuk a cukkinit és a halat is, és a 10 perc főzés letelte után a levehez adjuk. Fűszerezzük kakukkfűvel és bazsalikommal, és 5-6 perc alatt készre főzzük.
1 adag kalóriatartalma kb. 160 kcal