Írd be, mit keresel:

A legjobb paradicsomos receptek mindenkorra

A legfinomabb a napérlelte szabadföldi paradicsom, ezért választjuk télen a konzerv hámozott egész paradicsomot, ami fillérekért kapható, és a legaromásabb olasz paradicsomokat rejti, felhasználásra készen.

Cookta - 2016.01.25.
A legjobb paradicsomos receptek mindenkorra

Ha jártatok már Olaszországban júliusban vagy augusztusban, ráadásul Milánótól délre, lépten-nyomon láthattatok hatalmas platós teherautókat, dugig megrakva illatos szabadföldi paradicsomokkal. Ezek folyamatosan szállítják az aromás, napérlelte húsos paradicsomokat a konzervgyárakba, ahol paradicsomszósz és hámozott konzerv paradicsom készül a friss zöldségekből.

A paradicsomszószt most felejtsük el, mert mindenkinek megvan a saját receptje pizzára, tésztára, ráadásul cukrot és mindenféle ízesítőt, adalékot tartalmaz, de a hámozott egész vagy kockázott paradicsom önmagában, tartósítószer nélkül kerülnek a fém vagy papír csomagolásba, legfelebb egy kis citromsavat adnak hozzá, hogy ne oxidálódjon, megőrizze élén színét. Hosszan eltartható, mindenhol megvásárolható és jó áron beszerezhető, és egészen biztos, hogy mindig igazán érett, finom paradicsommal találkozunk. Felbontás után érdemes 2-3 nap alatt elhasználni, és nem árt, ha a fémdobozból átöntjük üveg vagy műanyag edénybe.

A napérlelte paradicsomok bármikor elővarázsolhatóak a kamrapolcról

A napérlelte paradicsomok bármikor elővarázsolhatóak a kamrapolcról
Forrás:
iStock

A konzerv hámozott paradicsomot általában turmixoljuk vagy szétfőzzük, így tulajdonképpen mindegy, hogy az egész vagy a kockázott paradicsomot választjuk. Emellett létezik még a pépesített friss paradicsom, a passata is, ez is natúr általában, ha krémes szószhoz van szükségünk a paradicsomra, ezt is bátran választhatjuk.

Fontos tudni, hogy a finom, aromás paradicsom nagyon komoly ételek kihagyhatatlan hozzávalója, a mediterrán és a mexikói konyhából világklasszisokká vált receptek nélkülözhetetlen alapanyaga. Három szuper receptet mutatunk, ami mindenkinek sikerül, akár nagyobb társaságban is bevethető, de egyszerűségük okán akár magányos, szingli vacsorának is remek.

Gyors chili con carne

Hozzávalók: 30 dkg darált hús, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma. 1 konzerv vörösbab, 1 konzerv hámozott paradicsom, 1 kaliforniai paprika, 2 szál újhagyma, 10 dkg reszelt sajt, kevés olaj, só, bors, chili ízlés szerint

Elkészítés: A darált húst, a felaprított hagymát és fokhagymát 2 evőkanál olajon megfuttatjuk, hozzáadunk 1 konzervnyi lecsepegtetett vörösbabot és lecsepegtetve, majd 1 konzerv hámozott paradicsomot felkockázva a levével együtt. Sózzuk, chilivel fűszerezzük, hozzáadjuk a kaliforniai paprikát csíkokra vágva. 15 perc alatt összefőzzük. Adhatunk hozzá fagyasztott vagy konzerv kukoricát is. Tálalhatjuk rizzsel vagy friss kenyérrel, a tetejére szórjunk egy kis reszelt sajtot – ehhez legjobb a cheddar sajt.

Léteznek kifinomultabb, pepecselősebb receptek is, de ez a gyors megoldás is remek!

Léteznek kifinomultabb, pepecselősebb receptek is, de ez a gyors megoldás is remek!
Forrás:
iStock

Penne all’Arrabbiata

Hozzávalók: 50 dkg penne tészta, 40 dkg kozerv hámozott paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, 5 dkg magozott fekete olívabogyó, 1/2 kávéskanál csilipehely, só, csipetnyi cukor, 5 dkg reszelt parmezán, 2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés: A zúzott fokhagymát az olívaolajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a konzerv paradicsomot finomra darabolva a levével együtt, 1/2 kávéskanál chilivel és sóval ízesítjük, 15 percet főzzük enyhe tűzön, majd összeturmixoljuk, belekeverjük a csipetnyi cukrot és a felaprított olajbogyót, és már tálalhatjuk is az időközben kifőtt és leszűrt tésztával összeforgatva, reszelt parmezánnal meghintve.

Fokhagymás és csípős, olívabogyókkal gazdagított, mégis egyszerű, de pikáns

Fokhagymás és csípős, olívabogyókkal gazdagított, mégis egyszerű, de pikáns
Forrás:
iStock

Húsgombócok paradicsomszósszal és spagettivel

Hozzávalók: 50 dkg darált hús, 2 tojás, 2 gerezd fokhagyma, 1/2 csokor petrezselyem, só, bors, 3 kanál kukoricaliszt, a szószhoz: 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 1 szál sárgarépa, 1 doboz konzerv hámozott paradicsom, 1 csili, valamint: 50 dkg spagetti

Elkészítés: A darált húst összedolgozzuk a tojásokkal, a zúzott fokhagymával, a felaprított petrezselyemmel, a sóval és a borssal. Diónyi golyócskákat gömbölyítünk belőle, meghengergetjük kukoricalisztben, sütőpapíros tepsibe tesszük, és forró sütőben ropogósra sütjük.

A szószhoz a felaprított hagymát megdinszteljük az olajon, hozzáadjuk a sárgarépát, kevergetve pirítgatjuk, sózzuk, borsozzuk, majd ráöntjük a konzerv paradicsomot és 1 pohár vizet. 20-25 percig főzzük, közben néha megkeverjük, pótoljuk az elpárolgott folyadékot. A vége fele belevágunk 1 mag nélküli chilit is.

Botmixerrel pépesítjük a zöldséges ragut, majd beledobjuk a húsgombóckákat, és még egyszer összeforraljuk.

Közben megfőzzük és leszűrjük a spagettit, majd a tálaljuk a húsgombócos.paradicsomos szósszal.

Húsgombóc és paradicsomszósz, de más, mint a krumplival tálalt magyaros változat...

Húsgombóc és paradicsomszósz, de más, mint a krumplival tálalt magyaros változat…
Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.