A kicsit túlérett banán a legédesebb, mégsem csábító, ahogy barnul, puhul. Ilyenkor legjobb turmixot készíteni belőle – vagy süteményt!
A kevert tészta gyorsan összeállítható, remekül variálható, fűszerezhető, a többi már a sütő dolga. Liszt, tojás, egy kis zsiradék, sütőpor és valamilyen folyadék megfelelő aránya az alap minden esetben, amit nemcsak fűszerekkel és ízesítőkkel gazdagíthatunk, de a tésztába keverhetünk reszelt vagy pépesített zöldséget és gyümölcsöt, amivel omlósabbá tehetjük a sütit úgy, hogy közben kevesebb zsiradékot használunk.
A répatortát mindenki ismeri, és ez a süti bizonyítja, hogy a viszonylag nagy arányban benne lévő reszelt sárgarépa szinte eltűnik, felismerhetetlenné válik, ugyanakkor kellő nedvességet ad, amitől viszont omlós lesz. Ugyanígy vannak kevert sütemények, amikbe semleges ízű cukkini keverhető, de almával, céklával is lehet dúsítani a tésztát. És banánnal!
Ha pépesített banánt adunk a tésztához, nemcsak a zsiradékot, de a cukor mennyiségét is csökkenthetjük, mivel az érett banán igazán édes. Az alaptésztához jól illik a dió, a mandula vagy a mogyoró, a banánhoz a csokoládé is nagyon passzol, de keverhető bele aszalt gyümölcs is, így már valójában duplán gyümölcskenyeret kapunk. Fűszerezhetjük fahéjjal vagy mézeskalács-fűszerkeverékkel, szegfűszeggel, akár egy kevés gyömbérrel.
A banánkenyér egy pohár tejjel önmagában is isteni, de készíthetünk a tetejére citromos vagy narancsos mázat, amihez a citrusok kifacsart levét egy kis reszelt citromhéjjal, narancshéjjal és porcukorral egyszerűen kikeverjük, vagy bevonhatjuk csokimázzal is, ha ünnepibb változatot készítenénk.
A banánkenyeret általában célszerű őzgericformában sütni, így sokáig omlós és puha marad – már ha nem fogy el azonnal… De akár muffinformában egyszemélyes adagokat is süthetünk az illatos süteményből.
Banánkenyér dióval és csokidarabokkal
Hozzávalók:
Elkészítés: A lisztet tálba szitáljuk a sütőporral, hozzáadjuk a cukrot, a diót, a csokoládét, a fahéjat. A banánokat villával pépesre, krémesre nyomkodjuk, habosra keverjük az egész tojásokkal, a tejföllel, az olvasztott vajjal, majd összeforgatjuk a lisztes keverékkel. Kivajazott vagy sütőpapírral bélelt őzgerincformába simítjuk.
Előmelegített 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük.
Langyosra hűlve bevonhatjuk citrommázzal vagy olvasztott csokival.