Írd be, mit keresel:

Pálmalevél pofonegyszerűen

A gyors és egyszerűen elkészíthető sütemények egyik dobogósa minden bizonnyal a pálmalevél. Vendégvárónak és ropogtatnivalónak is ideális, izgalmas fűszerekkel különlegessé is tehető.

Cookta - 2016.01.28.
Pálmalevél pofonegyszerűen

Ha váratlan vendégek jönnek, vagy hirtelen kedvünk támad egy kis édes ropogtatnivalóra, a malacfülként is ismert pálmalevél az egyik legjobb választás. Csupán készen vett leveles tésztára, cukorra és némi fűszerre – vaníliára, fahéjra, kardamomra, ki mit kedvel – van szükség.

Forrás:
iStock

Készíthetünk apróbb leveleket, de a békebeli cukrászdákban általában kapható hatalmas, tenyérnyi példányokhoz hasonlóakat is. A ropogósra, morzsálódósra, ragacsosra sült pálmalevél nem csak frissen jó, remekül eltartható zárt dobozban akár hetekig is, hűvösebb, sötét helyen, így bármikor kísérője lehet a délutáni kávénknak.

Ez a klasszikussá vált leveles sütemény a formájáról kapta a nevét, hiszen a balról és jobbról is félig feltekert tésztájú édesség megjelenésében hasonlít a pálmalevélre, de akár dupla csigának is nevezhetnénk, sőt bármilyen tekercs és csiga töltelékével is gazdagíthatjuk. Így készíthetünk kakaós, diós, kókuszos, fahéjas változatot is, és mivel a leveles tészta önmagában elég semleges ízű, sós töltelék is kerülhet bele.

A sós változatoknál érdemes lehet kipróbálni a sajtos, a sonkás vagy a paradicsomszószos változatokat, de feltekerhetjük a tésztát zöldfűszeres túrókrémmel vagy juhtúróval megtöltve, szezonban medvehagymával is nagyon finom.

Forrás:
iStock

Gyömbéres-vaníliás pálmalevél

Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
1 teáskanál szárított, őrölt gyömbér
2 csomag vaníliás cukor
5 evőkanál cukor
1 tojás

Elkészítés: A cukrot, a vaníliás cukrot és az őrölt gyömbért egy tálkában összekeverjük. A tojást villával kissé felverjük. A leveles tésztát kiterítjük, megkenjük a tojás egy részével, majd megszórjuk a gyömbéres-vaníliás cukor nagy részével. A megszórt tészta két szélét balról jobbra és jobbról balra középig tekerjük, óvatosan összenyomkodjuk, majd fagyasztóba tesszük pár percre, hogy kissé megdermedjen, és könnyebben tudjuk felvágni.

A hideg tésztát éles késsel 1 centis szeletekre vágjuk, sütőpapírral fedett sütőlapra tesszük. A maradék tojással lekenjük a tetejüket, meghintjük a maradék fűszeres cukorral.

Előmelegített 180 fokos sütőbe toljuk, és 15 perc alatt megsütjük.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.