A zöldségfélékről nem győzünk ódákat zengeni, nem véletlenül: rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban igen gazdag mindegyik, és érdemes azért is fogyasztani őket, mert kevés kalóriát tartalmaznak. Megmutatjuk a 10 legalacsonyabb kalóriatartalmú zöldséget!
Laktatnak, segítik az anyagcserét, és ha okosan készítjük el, diétásak is a zöldségfélék. A TOP 10 kalóriaszegény mindegyike 30kcal alatt van! Sovány joghurttal, tetszőleges zöldfűszerekkel hatalmas salátákat készíthetünk belőlük, de némelyik sütve, párolva is jól beleilleszthető a diétába egy-egy szelet grillezett hús vagy hal mellé.
1. Uborka
Kalóriatartalom: 12kcal/100g
A 95-97 %-ban víztartalmú zöldség a diétázók kedvence: friss és semleges, nem terheli meg a gyomrot, gyakorlatilag bármennyit ehetünk belőle. Kaporral, fokhagymával remek saláta, de sovány joghurttal tzatzikit is készíthetünk belőle, emellett kenyér vagy grissini helyett remekül mártogatható vele mindenféle szendvicskrém, kence.
2. Fejes saláta
Kalóriatartalom: 17kcal/100g
Ide tartozik a jégsaláta, a madársaláta és a rukkola is, de még a spenót is csak 20kcal energiatartalommal bír. Mindegyik nagyon egészséges, nem csak a magas rosttartalom miatt, de a bennük lévő méregtelenítő és lúgosító hatású klorofill okán is. Fogyasszunk sokat és sokfélén, és tehetjük zöld turmixba is.
3. Endívia
Kalóriatartalom: 17kcal/100g
A cikória néven is ismert salátaféle A-, B-, C- és E-vitamin mellett folsavat, kalciumot, káliumot, cinket és szelént is tartalmaz, segíti az emésztést és a koleszterin szinten tartását, enyhe vízhajtó hatású. Egyszerre édes és kesernyés íze tökéletes salátákba, de sütni is szokták, igaz, akkor már a kevésbé kalóriaszegény baconnel, besamellel és sajttal.
4. Spárga
Kalóriatartalom: 17kcal/100g
A rostokban gazdag spárga enyhe vízhajtó és tisztító hatású, jótékonyan hat a keringési rendszerre, A-, B1-, B2-, B6-, C- és E-vitamint, valamint folsavat is tartalmaz. Párolva vagy csőben sütve is nagyon könnyű, finom fogás, de készíthetünk belőle levest vagy salátát is.
5. Sörretek
Kalóriatartalom: 18kcal/100g
A kellemes, enyhe ízű sörretek rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, vízhajtó és májtisztító hatású, magas rosttartalmának köszönhetően jótékonyan hat az emésztőrendszerre. Nem csak nyersen érdemes fogyasztani: cikkekre vágva, kis sóval meghintve a sütőben 15-20 perc alatt krémesre és édesre sül.
6. Cukkini
Kalóriatartalom: 18kcal/100g
Semleges ízének köszönhetően rendkívül sokoldalúan felhasználhatjuk, a zsenge cukkinit pedig nyersen is ehetjük. Béta-karotint, C-vitamint, folsavat, káliumot, kalciumot, foszfort, mangánt, bőséggel tartalmaz, jó immunerősítő, kedvezően hat az anyagcserére. Grillezve kimondottan diétás, de párolva, kevés fokhagymával, kakukkfűvel is remek köret. Készíthetünk belőle krémlevest, amit ezer módon fűszerezhetünk ízlésünk, hangulatunk szerint.
7. Zöldpaprika
Kalóriatartalom: 20kcal/100g
A tölteni való zöldpaprikánál kicsit magasabb a kápia paprika (30kcal/100g) és a kaliforniai paprika (57kcal/100g) kalóriatartalma. Nagyon sok C-vitamint tartalmaz bármelyik fajta, ami a hőkezeléssel csökken, de ki tudna ellenállni egy jó lecsónak, még ha diétás is? De a paprika grillezve is nagyon finom, illetve tölthetjük is, nem csak a hagyományos módon, hanem sovány túróból készült fűszeres krémmel vagy körözöttel.
8. Gomba
Kalóriatartalom: 22kcal/100g
A termesztett csiperke és barna csiperke kalóriatartalma igen alacsony, a laskáé és az erdei gombáké ettől eltérő. A rostokban igen gazdag csiperke koleszterincsökkentő hatású. A kedvelt gombaleves és paprikás mellett süthetjük töltve sütőben, de ledarálva sovány alapanyag akár gombafasírthoz, más zöldségek töltelékeként.
9. Paradicsom
Kalóriatartalom: 23kcal/100g
Nem csak finom és fogyókúrás, de fiatalít is, mégpedig a benne lévő likopin nevű antioxidánsnak köszönhetően, emellett sok C-, E- és B-vitamint is tartalmaz, valamint vasat, káliumot, kálciumot, magnéziumot és foszfort. Felhasználásának se szeri, se száma, remek saláták alapja, de levest és szószokat is készíthetünk belőle, megtölthetjük sovány túróval, de akár sovány darált hússal vagy tojással, és sütőben megsüthetjük.
10. Padlizsán
Kalóriatartalom: 27kcal/100g
Könnyen emészthető, az anyagcserét segítő zöldség, és ha nem olajban sütjük, bizony kimondottan diétásnak számít. A sütőben sütve egy kis paradicsommal, sovány sajttal vagy aprított gombával töltve is nagyon finom, de a sült padlizsán húsát kikaparva, joghurttal összeturmixolva, fokhagymával fűszerezve máris kész a diétás padlizsánkrém, ami hasábokra vágott szárzellerrel, uborkával is remek.