Furcsamód ez az isteni sütemény kényszerűségből született, szűkösebb időkben, amikor a cukor drága vagy elérhetetlen volt, és az ételek édesítését máshogy kellett megoldani. A sárgarépa pedig elég édes és elterjedt volt ahhoz, hogy a süteményt megédesítse, sőt pudingot is készítettek vele.
Hosszú időre feledésbe merült ugyan ez a remek desszert, de a II. világáború idején a szükség miatt újra felfedezték, és nemcsak süteménybe, de kenyérbe, péksüteményekbe is használták lereszelve az édes gyökérzöldséget. Az egészséges alapanyagot ekkor már a brit kormány is népszerűsíteni kezdte: különféle kampányokkal hívták fel a lakosság figyelmét az olcsó és jól használható répás receptekre, mégpedig a Walt Disney által rajzolt répacsalád tagjaival.
A répatorta sikere azóta töretlen az angolszász országokban, és szép fokozatosan meghódtotta nemcsak Amerika, de Európa legtöbb cukrászdáját és kávézóját. A népszerűségét mutatja az is, hogy lett saját világnapja is: minden év február 3-án a répatortáé a főszerep.
A könnyen elkészíthető és hosszan friss répatorta rengeteg változatban süthető, különféle fűszerekkel és belevalókkal jól variálható. A klasszikusnak tartott répatortába kerül dió és mazsola, valamint fahéj, de természetesen rengeteg változat létezik, és úgy jó, ha mindenki a saját ízlésére formálja, így készíthetjük gyömbérrel, mézeskalács-fűszerkeverékkel, szegfűszeggel, szerecsendióval vagy reszelt citrushéjjal fűszerezve, a tésztát gazdagíthatjuk mandulával, mogyoróval, kókusszal, csokidarabokkal és bármilyen aszalt gyümölccsel. A liszt kiváltható darált zabpehellyel, de a répa is lecserélhető reszelt cukkinire, sütőtökre, de akár céklára is – igaz, ez már nem répatorta lesz.
A répatorta mára már szinte elengedhetetlen kiegészítője az édes sajtkrém, amit Amerikának köszönhetünk, mint ahogy azt is, hogy nemcsak tortaként, de muffinformában sütve is igen kedvelt ez a sütemény. Bár nem kalóriaszegény a mascarpone- vagy sajtkrémalapú krém, ami gyakran tölteléke, de szinte mindig bevonata a répatortáknak, nem beszélünk le róla senkit, mert egyszerűen ellenállhatatlanul finom, és nagyon jó kiegészítője az amúgy alapvetően egészséges süteménynek.
Bögrés répatorta
Hozzávalók:
A mázhoz:
Elkészítés: Egy nagy tálba felütjük a tojásokat, hozzáadjuk az olajat, a cukrot és a vaníliát, robotgéppel szép simára keverjük. A lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával és a fahéjjal összekeverjük, majd a tojásos alaphoz keverjük először a felét, majd a reszelt sárgarépa felét, majd a maradék lisztes keveréket, végül a maradék répát. Alaposan összeforgatjuk.
Egy tortaformát kivajazunk vagy sütőpapírral kibélelünk, és a masszát belesimítjuk. 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 45-50 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a tészta.
Közben a mázhoz keverjük össze a vajat, a krémsajtot, a porcukrot és a vaníliakivonatot, és vonjuk be vele a kihűlt, formából kiborított répatortát.