A mogyoró és a csoki süteményben, fagylaltban és hát önmagában is mindig remek páros, gondoljunk csak a megunhatatlan „piros mogyorósra”. A csokis mogyorókrém, vagyis a Nutella mindent felülmúló népszerűsége tehát nem meglepő, de érdemes megnézni, mit rejt pontosan az üveg, és talán elkészíteni a finomságot házilag.
A Nutellát fura módon szükség szülte: a II. világháború idején a csokoládéhiány miatt fejlesztette ki Pietro Ferrero. Eredetileg még főleg mogyoróból készült, amiből igencsak sok termett Piemontban, és kakaóval ízesítették, állaga szilárd volt, darabolva árulták. Csak később lágyítottak az összetételen, hogy kenhető, üvegbe zárható krém legyen. A háború utáni időkben a csokoládé hatszor annyiba került, mint a mogyorókrém, ez utóbbinak viszont – a hozzáadott kevés kakaónak köszönhetően – kellően csokoládés volt az íze, és mindenki számára megfizethető volt, így nagyon gyorsan elterjedt, s vált igen népszerűvé.
A receptúra természetesen a nagyüzemi gyártással módosult, ahogy az összetétel is. A mogyoró időközben drága lett, és ma már csak 13%-ban tartalmazza ezt a csonthéjast a legtöbb készen kapható mogyorókrém. Került bele viszont rengeteg cukor és zsiradék, ami jellemzően az olcsó pálmaolaj, tejpor, szójaszármazék, aroma, és kakaóból is csak 7-8%-nyi van ebben a hajdanán egészségesnek tartott édes krémben.
A jó hír viszont, hogy egyszerűen, néhány perc alatt készíthetünk házi nutellát, ízlésünk szerint édesebbre vagy kevésbé édesre hangolva, akár alternatív, egészségesebb és kalóriaszegényebb édesítőszert használva. Diétás így sem lesz, de nem is ez a cél – és tudni fogjuk, mi van benne!
Nutella házilag
Hozzávalók:
Elkészítés: A mogyorót egy száraz serpenyőben megpirítjuk folyamatosan rázogatva, hogy egyik oldal se égjen meg. Konyharuhára öntjük, és ledörzsöljük barna héját. Aprítóba tesszük, és krémessé őröljük. Hozzáadjuk a vajat, a kakaóport, a cukrot, a csipet sót, és 2-3 perc alatt krémesre keverjük.
Közben gőz fölött összeolvasztjuk a kétféle csokoládét, és a mogyorós masszához adjuk, tovább mixeljük, amíg tökéletesen elkeveredik.
Üvegbe töltjük, érdemes hűvösebb helyen tárolni, fogyasztás előtt szobahőmérsékleten hagyni, hogy kenhetővé lágyuljon.
Ebből a mennyiségből kb. 500 ml-es üvegnyi csokis mogyorókrém lesz.
2007 óta február 5. a Nutella napja. 🙂