Egy tányér forró leves mindig áldás, ez a vöröslencséből készülő fűszeres csoda ráadásul mindenmentes. Nincs benne se tejtermék, se gabona, nemcsak vegetáriánus, de vegán is. Mégsem érezzük semminek a hiányát: telt ízű, izgalmas, tartalmas!
A vöröslencse remek alapanyag: gyorsan megfő, nem kell áztatni sem, és más hüvelyesekkel ellentétben nem puffaszt, könnyen emészthető. Tartalmas és tápláló, de nem nehéz, sok vasat, magnéziumot és folsavat tartalmaz, így nőknek és kismamáknak különösen ajánlott rendszeres fogyasztása.
Ez az értékes hüvelyes ráadásul remekül fűszerezhető, jól illenek hozzá az egzotikusabb fűszerek is. Bátran ízesíthetjük curryvel, gyömbérrel, kurkumával, chilivel, de akár római köménnyel is, sőt kókusztejjel is, de ha a magyarosabb vonalat kedveljük, a pirospaprika és a kolbász is tökéletes hozzá.
Mi most egy marokkói fűszerezésű, paradicsommal gazdagított levest mutatunk, ami alig fél óra alatt elkészül, gluténmentes, laktózmentes, pofonegyszerű és isteni. Legfeljebb annyi a gond vele, hogy egy tányérnál biztos nem tudunk megállni!
Fűszeres vöröslencseleves korianderrel
Hozzávalók:
Elkészítés: Alaposan átmossuk a lencsét, lábasba tesszük, felöntjük a vízzel.
Sózzuk, hozzáadjuk a kurkumát és ízlés szerint chilit. Felforraljuk, és közepes lángon főzzük kb. 10-15 percig, félig be is fedhetjük.
Amíg a lencse fő, a hagymát és a paradicsomokat is felaprítjuk.
A hagymát némi olajon állandó kevergetés mellett megdinszteljük egy serpenyőben, majd hozzáadjuk a paradicsomokat, együtt dinszteljük, míg a paradicsom kissé összeesik.
Ezután adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a garam masala fűszerkeveréket és a gyömbért, összekeverjük.
A lencséhez adjuk a fűszeres paradicsomot, majd addig főzzük, amíg a lencse teljesen puhára fő. Ízlés szerint sózzuk.
Frissen aprított korianderrel megszórva tálaljuk, kevés lime-levet is csepegtethetünk bele.