A franciák nagy kedvence, nagyon elegáns, hihetetlenül selymes és krémes a csokimousse. Igazi villantós desszert: pofonegyszerű elkészíteni, és mindig osztatlan sikert arat.
Mindig meglepő, amikor egyszerű és csupán néhány alapanyagból készülő ételt „instant por” változatban is árulnak. Ki érti, miért van szükség például tejberizs- vagy csokimousse-porra, amikor ezek gyorsan és egyszerűen elkészíthetőek? A csokimousse ráadásul 10 perc alatt elkészül, nincs szükség hozzá semmilyen speciális alapanyagra…
A mousse jelentése hab, és valóban egy légiesen könnyű, habos desszert a csokimousse. Ezt a könnyedséget a tojáshabnak köszönheti, illetve a jó minőségű csokoládénak, ugyanakkor a könnyűség megtévesztő: egy brutálisan tömény, igazi kalóriabombáról van ugyanis szó, ami csokoládéból, vajból, tojásból és cukorból áll. Igaz, liszt nincs benne…
Csokimousse-t készíthetünk tejcsokoládéból és fehér csokiból is, de a klasszikus receptekben étcsokoládé az alap, méghozzá magas kakaótartalmú, jó minőségű csoki. Mivel kevés alapanyagra van szükségünk, fontos a jó minőség – ettől lesz igazán ellenállhatatlan a selymesen krémes desszertünk.
Csokoládémousse (alaprecept)
Hozzávalók:
Elkészítés: A csokoládét kockákra tördeljük, vízgőz felett felolvasztjuk a vajjal együtt, majd levesszük a tűzről. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat krémesre, habosra verjük a cukorral, majd a csokoládéba keverjük. A tojásfehérjéket a csipet sóval kemény habbá verjük, és óvatosan a csokoládékrémbe forgatjuk. Tálkákba vagy poharakba osztjuk, és a hűtőbe tesszük dermedni legalább 4-5 órára. Tejszínhabbal vagy gyümölcsraguval kínáljuk.
Az alaprecept természetesen variálható ízlésünk szerint. A csokoládét fűszerezhetjük fahéjjal, gyömbérrel, mézeskalács-fűszerkeverékkel, de akár egy kis csilivel is, ízesíthetjük valamilyen alkohollal, a rum vagy a whiskey mellett a narancslikőr (Cointreau) vagy a mandulalikőr (Amaretto) is jól illik a csokihoz. A selymes textúrát izgalmasabbá tehetjük, ha egy kis morzsolt kekszet vagy pirított mandulát szórunk a tetejére, de akár egy kis gyümölccsel – meggyel, szederrel, narancsfilével – is gazdagíthatjuk a csokihabunkat.