A muffinalaprecept egy egyszerű kevert tészta, ami gyakorlatilag néhány perc alatt összeállítható. Sütőpor gondoskodik a tészta könnyűségéről, így a kelesztéssel sincs gond. Liszt, tojás, némi zsiradék, gyakran tej, tejföl vagy joghurt az alapja, és rendkívül jól ízesíthető. A csokis muffin tésztáját gazdagíthatjuk csokidarabokkal, felaprított gyümölccsel, bogyós gyümölcsökkel, vágott vagy darált mandulával, dióval, pisztáciával, no és persze kakaóval bőven.
A muffinformát érdemes papírkapszlival kibélelni, mert így könnyen kiemelhetőek a megsült sütemények, a mosogatással sem kell nagyon bajlódni, és mutatósabb is, ha színes, vidám, mintás kapszlikat használunk. Ha nincs muffinpapírkánk, akkor vajazzuk és lisztezzük a formát – így sem lesz gond. A szilikonforma is jó megoldás, ebből könnyen kiemelhető a muffin, ennél nincs szükség se papírra, se kikenésre.
Csokis muffin
Hozzávalók 12 darabhoz:
Elkészítés: A lisztbe belekeverjük a sütőport és egy csipet sót.
A tojásokat habosra keverjük a porcukorral.
Hozzákeverjük az olvasztott vajat, majd további keverés mellett a narancslevet is.
Ha sima és krémes, hozzáadjuk a tejfölt, ezzel is elkeverjük.
Folyós, híg masszát kapunk, amibe fokozatosan belekeverjük a sütőporral és sóval elkevert lisztet, simára keverjük.
A kész, sűrű masszába keverjük a kakaóport, majd beleforgatjuk a feldarabolt étcsokoládét.
A muffinformákat kikenjük vajjal vagy kibéleljük muffinpapírral, és belekanalazzuk a kész masszát.
Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 20-25 percig sütjük. 12 darab nagy vagy 24 darab mini muffin lesz belőle.