Írd be, mit keresel:

Túrógombóc, a megunhatatlan

A legkedveltebb és legegyszerűbb receptek egyike a túrógombóc, mégis sokan tartanak az elkészítésétől: szétfő, kemény lesz, nem sikerül... Ennek vége: itt a tökéletes recept!
Cookta - 2016.02.12.
Túrógombóc, a megunhatatlan

Gombócból is sok, mondják. Ez persze a túrógombócra nem igaz, mert ha jól sikerül, sosem elég, pillanatok alatt elfogy. Készíthetjük sósan és édesen, persze az édes tejföllel kínált változat a kedveltebb, forgathatjuk pirított zsemlemorzsába, de van, aki cukros darált mákba hempergeti a hófehér túrógombócokat. A leggyakrabban tejföllel tálaljuk, de gyümölcsragu is kísérheti.

Forrás:
Hámori Zsófia

A túrógombóc masszáját leggyakrabban nyersen keverik be: túró, tojás és búzadara az alap, amelyet pihentetnek, hogy a gríz megszívhassa magát, majd gombócot formálva forró vízben kifőzik. Vannak, akik tejbegrízt főznek, és ezt keverik össze túróval, majd vizes kézzel gombócolják ki ezt a masszát, amit főzni már nem kell. Van olyan recept is, amiben a nyersen összeállított masszát gombócolják, majd tűzálló tálba teszik, édes tejföllel alaposan meglocsolják, és a sütőben sütik meg.

A jó túrógombóc titka a megfelelő arány, illetve a türelem: nem szabad elspórolni a pihentetési időt, ettől lesz könnyű, puha a gombóc, és így marad egyben is a főzés során.

Forrás:
Hámori Zsófia

Túrógombóc

Hozzávalók 4 személynek:
50 dkg zsíros tehéntúró
4 egész tojás
1 bögre búzadara (2 dl)
2 evőkanál cukor
csipet só
A morzsához:
15 dkg zsemlemorzsa
5 dkg vaj
5 dkg porcukor

Elkészítés: A tojásokat villával felverjük, és hozzákeverjük az előzőleg jól áttört túróhoz.

Hozzáadjuk a búzadarát és a cukrot, valamint egy csipet sót, egyenletesen elkeverjük, majd lefedjük, és hűtőbe tesszük legalább fél órára, hogy a massza összeálljon, a búzadara megszívja magát.

Közben előkészítjük a zsemlemorzsát, amiben majd meghempergetjük a gombócokat: a vajat felolvasztjuk egy serpenyőben, kevergetés mellett hozzáadjuk a zsemlemorzsát, és megpirítjuk folyamatosan keverve.

Egy nagy lábasban vizet forralunk, kicsit megsózzuk. A bekevert és pihentetett masszából kb. 3-4 cm átmérőjű gombócokat formázunk, majd beledobjuk a lobogó vízbe. Addig főzzük, míg fel nem jönnek a víz tetejére (kb. 10 perc).

Szűrőkanállal kiemeljük, lecsepegtetjük, majd belehempergetjük az előkészített zsemlemorzsába.

Porcukorral megszórva, tejföllel meglocsolva kínáljuk.

Forrás:
Hámori Zsófia

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.