A túrós desszertek mindig népszerűek, de közülük is kiemelkedik a túrófánk, aminek összeállítása villámgyors és pofonegyszerű, nem szükséges hozzá semmilyen extra alapanyag, a végeredmény pedig egy pihekönnyű labdacs, amihez mesésen illik bármilyen lekvár, de akár csokiöntet, vaníliasodó is.
A tökéletes túrófánknak 3 titka van. Az egyik az alapanyagok megfelelő aránya (ez a lenti receptben tökéletes), a másik a pihentetési idő, amit nem érdemes elspórolni, mert ettől lesz légiesen könnyű a fánk, a harmadik pedig, hogy mindig forró olajban süssük, nehogy megszívhassák magukat zsiradékkal a nem elég meleg olajban.
Ha a porcukrot és a reszelt citromhéjat elhagyjuk, sós fánkokat is süthetünk a masszából – finomabb és könnyebb, mint a krokett, és szaftos raguk, vadas vagy vadhúsból készült fogások mellé tökéletes köret lehet.
Túrófánk
Hozzávalók:
25 dkg tehéntúró
2 tojás
2 evőkanál porcukor
1 dl tejföl
1 citrom héja
15 dkg liszt
½ teáskanál sütőpor
olaj a sütéshez
porcukor a tálaláshoz
Elkészítés: A tehéntúrót összekeverjük a tojással, a reszelt citromhéjjal, a porcukorral, a sütőporral és a tejföllel, majd ha már krémes, hozzáadagoljuk a lisztet. Hűtőben 1 órát pihentetjük.
A pihentetett masszából kanállal darabokat szaggatunk, lisztbe mártjuk, majd tenyerünkkel gombócokká formázzuk.
Forró olajban kisütjük, majd konyhai papírtörlőre szedjük, hogy felitassuk a felesleges zsiradékot.
Kristálycukorban még melegen megforgatjuk.
Baracklekvárral – vagy csokiszósszal, málnalekvárral, gyümölcsraguval, vaníliasodóval, amit csak szeretünk – tálaljuk.