Írd be, mit keresel:

Különleges és pikáns lekvár lilahagymából

Lekvárt leginkább a májusi epertől az októberi szilváig szoktunk főzni, télen legfeljebb narancslekvár készül. De érdemes kipróbálni a fűszeres, balzsamos karamellizált hagymalekvárt, amit szószként, chutney-ként fogyaszthatunk.

Cookta - 2016.02.15.
Különleges és pikáns lekvár lilahagymából

Az édeskés és pikáns hagymalekvár – a mustárhoz vagy a ketchuphoz hasonlóan – inkább ízesítője, kiegészítője ételeinknek, nem a „hagyományos” lekvár szerepét tölti be. Pástétomokhoz és sajtokhoz kimondottan jól illik, sült húsokhoz – vörös húsokhoz, kacsához és vadakhoz – is remek, libamájas, kacsamájas fogásokhoz is szívesen társítják az előkelőbb éttermekben is.

Készülhet lilahagymából és vöröshagymából, vagy a kettőből vegyesen

Készülhet lilahagymából és vöröshagymából, vagy a kettőből vegyesen
Forrás:
iStock

Kapható készen, de egyszerűen elkészíthető otthon is. Hagyma minden háztartásban akad, ezen kívül pedig egy kevés só, cukor, balzsamecet szükséges hozzá, valamint fűszerek, ha szeretnénk egy kicsit karakteressé tenni. Leggyakrabban kakukkfűvel és rozmaringgal ízesítik, de készíthetjük kevés gyömbérrel és egy kis mazsolával, így egzotikusabb változatot kapunk. Érdemes lilahagymát és vöröshagymát vegyesen használni, így lesz igazán szép színe és íze a különleges lekvárnak.

Ha nagyobb adagot készítünk – mert például gasztroajándéknak is tökéletes – lezárt üvegben ki is dunsztolhatjuk, de ha nem tartósítjuk, néhány hétig könnyedén eláll hűtőben, utána készíthetünk új adagot, akár más ízesítéssel.

Pástétomokhoz nagyon jól illik a hagymalekvár

Pástétomokhoz nagyon jól illik a hagymalekvár
Forrás:
iStock

Balzsamos hagymalekvár

Hozzávalók:

  • 3 fej lilahagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 evőkanál barna cukor
  • 4 evőkanál balzsamecet
  • 1 teáskanál só
  • 1 nagy csipet kakukkfű
  • 1 nagy csipet őrölt rozmaring
  • pici víz

Elkészítés: A hagymákat megtisztítjuk, cikkekre vágjuk. A cukrot az ecettel serpenyőbe öntjük, rátesszük a hagymacikkeket, és mérsékelt tűzön, fedő alatt, időnként átforgatva 20-25 percig karamellizáljuk. Ha szükséges, kevés vizet adhatunk hozzá (ez a hagyma nedvességtartalmától is függ). Fűszerezzük sóval, kakukkfűvel és rozmaringgal, ha szükséges, még ecettel vagy cukorral lehet finomítani ízlésünk szerint. A fűszerekkel tovább pároljuk, amíg a hagyma teljesen megpuhul, és sötét és sűrű lekvárt kapunk.

Langyosan vagy szobahőmérsékleten a legfinomabb, de érdemes hűtőben tárolni.

Sajtokhoz is érdemes kipróbálni, főleg az érettebb fajtákhoz és kecskesajthoz!

Sajtokhoz is érdemes kipróbálni, főleg az érettebb fajtákhoz és kecskesajthoz!
Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.