Írd be, mit keresel:

Muffin mindenkorra

Méltán népszerű világszerte a muffin: egyszerűen elkészíthető, a végtelenségig variálható, és nagyon praktikus, hogy porciózva sülnek meg: egy muffin – egy adag.

Cookta - 2016.02.21.
Muffin mindenkorra

A muffinalaprecept egy egyszerű kevert tészta, ami gyakorlatilag néhány perc alatt összeállítható. Sütőpor gondoskodik a tészta könnyűségéről, így a kelesztéssel sincs gond. Liszt, tojás, némi zsiradék, gyakran tej, tejföl vagy joghurt az alapja, és rendkívül jól ízesíthető, készülhet sós és édes változatban. Ha desszertnek szánjuk, a tésztát gazdagíthatjuk csokidarabokkal, felaprított gyümölccsel, bogyós gyümölcsökkel, vágott vagy darált mandulával, dióval, pisztáciával, kerülhet bele kakaó bőven, de akár fahéjas változatban is süthetjük.

A muffinformát érdemes papírkapszlival kibélelni, mert így könnyen kiemelhetőek a megsült sütemények, és a mosogatással sem kell nagyon bajlódni. Ha nincs muffinpapírkánk, akkor vajazzuk és lisztezzük a formát – így sem lesz gond. A szilikonforma is jó megoldás, ebből könnyen kiemelhető a muffin, ennél nincs szükség se papírra, se kikenésre.

Ez a praktikus sütőforma egyébként jól használható akár fasírtgolyók sütésére, vagy kibélelhetjük baconnel, és beleüthetünk egy tojást, mutatós és könnyű reggeli vagy vacsora lehet, de ugyanígy felfújt sütésére is bevethetjük. Kibélelhetjük rétes- vagy leveles tésztával, majd megtölthetjük tetszőleges édes vagy sós töltelékkel, így kosárkákat kapunk. De maradjunk a mindig jó muffinnál, amihez mutatunk egy elronthatatlan alapreceptet, amit most málnával gazdagítottunk.

Muffin málnával

Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 10 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 2,5 dl porcukor
  • 1,25 dl tejföl
  • 1,25 dl narancslé
  • 5 dl liszt
  • ½ csomag sütőpor
  • 10 dkg málna

Elkészítés: A lisztbe belekeverjük a sütőport és egy csipet sót.

A tojásokat habosra keverjük a porcukorral.

Hozzákeverjük az olvasztott vajat, majd további keverés mellett a narancslevet is.

Ha sima és krémes, hozzáadjuk a tejfölt, ezzel is elkeverjük.

Folyós, híg masszát kapunk, amibe fokozatosan belekeverjük a sütőporral és sóval elkevert lisztet, simára keverjük.

A kész, sűrű masszába óvatosan beleforgatjuk a málnát.

A muffinformákat kikenjük vajjal vagy kibéleljük muffinpapírral, és belekanalazzuk a kész masszát.

Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 20-25 percig sütjük. 12 darab nagy vagy 24 darab mini muffin lesz belőle.

Fotók: Hámori Zsófia

Fotók: Hámori Zsófia

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.