A pohárkrém mutatós és krémes desszert, nagyon egyszerűen összeállítható, sokféle ízben készíthető, még akár sütemények, torták ízvilágát is megidézhetjük vele.
A pohárkrém lényege a rétegezés – és persze a krém. A rétegezéshez jó mindig valamilyen piskóta vagy keksz, ropogós vagy harapható, de esetleg corn flakes vagy mézes zabpehely is megfelel. A krém lehet főzött cukrászkrém vagy puding, de akár sajtrém, mézzel elkevert görögjoghurt vagy mascarpone is. A tetejére vagy a rétegek közé kerülhet egy kis gyümölcs is, akár nyersen, akár raguvá, szósszá összefőzve némi fűszerrel és cukorral.
Ünnepi torták, sütemények ízvilágát is beleálmodhatjuk egy-egy pohárkrémbe – kicsit leegyszerűsítve, sokkal kevesebb munkával és töredéknyi idő alatt mennyei, krémes desszertet készítve. Mi most a Fekete-erdő tortát alakítottuk át kanalazható villámdesszertté, ami hétköznap délutáni kényeztetésnek ugyanúgy elkészíthető, mint hétvégi mutatós desszertnek.
Fekete-erdő pohárkrém
Hozzávalók:
Elkészítés: A fagyasztott meggyet a porcukor felével, a vaníliás cukorral és egy kevés cseresznyepálinkával egy kis forralóba tesszük, és kb. 5 perc alatt összefőzzük.
A tejszínt habbá verjük. A mascarponét a maradék porcukorral és a másik vaníliás cukorral elkeverjük, összeforgatjuk a tejszínhabbal.
Az omlós kekszet poharakba morzsoljuk, rákanalazzuk a mascarponés krémet, majd a tetejére a meggyragut. Azonnal tálaljuk.
Édesszájú konyhatündéreknek ajánljuk!
Mary Berry Nagy-Britannia talán legismertebb szakácskönyvírója, a „torták királynője”, akit a hazai közönség a Sütimester című tévéműsorban ismerhetett meg. Ebből az immáron klasszikussá vált könyvéből olyan édességek receptjét ismerhetjük meg, melyek finomak, gyönyörűek és legtöbbjük gyorsan és viszonylag egyszerűen elkészíthető. Érdemes kipróbálni, biztos a siker!