A csirkeszárny megosztó étel – van, aki a csontossága, bőre miatt nem szereti, mások viszont jól tudják, hogy a csont melletti hús a legízletesebb. Ez a fűszeres, mázas, rém egyszerű recept mindenkit meggyőz majd, hogy a csirkeszárny milyen finom.
A csirkeszárny kiadós, a húsok viszonylatában olcsó alapanyag, ízletes, mint a csontos darabok mindig, ropogósra süthető, nagyon jól fűszerezhető, pácolható – késsel-villával viszont nehézkes enni. Ez egy igazi „finger food”, vagyis kézzel evős dolog, tökéletes bulira, partira, de ebédnek vagy vacsorának sem utolsó.
A Buffalo vagy Kentucky csirkeszárny Amerika egyik emblematikus étele, sütik sütőben és grillen is. Lényege a fűszeres, csípős pác, ami rásül a csirkeszárnyra, és porhanyóssá, kellemesen ragacsossá teszi, valamint elképesztően finoman fűszeressé. A tengerentúlon általában fűszeres paradicsomos és kéksajtos mártogatós szósszal és friss, csíkokra vágott szárzellerrel és répával tálalják, de főételként tepsis steakburgonyát is készíthetünk hozzá – együtt megsülnek a sütőben.
Aki idegenkedik a csirkeszárnytól a csontosság és a bőr miatt, az megformázhatja egy kis trükkel mini-combbá. Aki nem szereti a csípőset – vagy gyerekeknek is készíti –, helyettesítse a csilit paradicsompürével, vagy esetleg ossza ketté a szószt, és csak az egyik felébe tegyen csípőset.
Buffalo csirkeszárny steakburgonyával
Hozzávalók:
Elkészítés: A csirkeszárnyakat sózzuk, borsozzuk, majd meglocsoljuk kis olajjal. Egy kibélelt tepsiben lefóliázva betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe.
Közben a burgonyákat megmossuk, de nem pucoljuk meg. Hasábokra vágjuk, megfűszerezzük, meglocsoljuk olajjal, összeforgatjuk, majd egy tepsibe tesszük, és a sütőbe rakjuk 10 perccel a csirkeszárnyak után.
A páchoz a csiliszószhoz adjuk az olvasztott vajat, a zúzott fokhagymát és az ecetet, összekeverjük.
A csirkeszárnyakat 20 perc sütés után kivesszük a sütőből, levesszük a fóliát, majd megkenjük az előkészített páccal, és visszatesszük még 15 percre a sütőbe.
A vége felé ellenőrizzük, ki hogy áll pirosság dolgával, de elvileg egyszerre kell elkészülniük.
A pirosra sült csirkeszárnyakat a steakburgonyával tálaljuk, mártogatóst, salátát is kínálhatunk mellé.
Ehhez az ételhez Mikes Márk bormester ezt a bort ajánlja:
Rajnai Rizling
A csirke egyik legízesebb, legizgalmasabb része a szárny. Szinte minden verzióban kedvelem, de egy intenzíven fűszerezett, enyhén csípős változatban mennyei tud lenni. Gazdag kollagén tartalma miatt komplex bort kíván, mely megfelelő savakkal kell, hogy rendelkezzen a csípősség miatt, ugyanakkor az alkoholtartalma nem szabad, hogy tovább melegítse a szánkat. A választásom a Rajnai Rizlingre esett, mely közepes testtel bír, elegáns fűszeres karakterével, mely a kiváló hordós érlelésnek köszönhető, valamint közepes alkoholtartalmával tökéletes partner a Buffalo szárnynak.