Írd be, mit keresel:

Békebeli húsleves, a klasszikus és megunhatatlan

A jó húsleves titka a türelem, merthogy egy olyan ételről van szó, ami ugyan nagyon egyszerű, de lassú tűzön főzve lesz igazán finom. A jó hír viszont, hogy nem kell a tűzhely mellett állni, szinte magától elkészül. Mutatjuk a receptet és a legfontosabb tudnivalókat.
Cookta - 2016.02.28.
Békebeli húsleves, a klasszikus és megunhatatlan

Húslevest többféle húsból főzhetünk, akár vegyesen is, és tehetünk bele csontot, csontos részeket, ezek még ízletesebbé teszik. A marhahúsleves a leghosszabban készülő, de a klasszikusnak tartott húsleves, az ebben főtt húst szokták külön is tálalni második fogásnak főtt krumplival és valamilyen gyümölcsmártással, illetve az úgynevezett ököruszályleves, ami marhafarokból készül, és a sok csontnak köszönhetően lesz nagyon zamatos. A csontos sertésből készül az orjaleves hasonló módon, de a hús különbözősége miatt más ízvilágú, illetve nagy legenda még a tyúkhúsleves, az igazi aranysárga vasárnapi legenda.

A hús mellett sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé kerül a húslevesbe, de vannak, akik karfiolt, kelkáposztát vagy paradicsomot, paprikát is tesznek a levesbe – ízlés kérdése. Fűszerként a só és bors mellett a zeller és a fehérrépa zöldjét is belefőzhetjük, sőt néhány gerezd fokhagyma is kellemesen ízesíti. Van, aki szerecsendiót, szerecsendió-virágot vagy 1-2 szem szegfűszeget tesz bele, ez csak egy kis plusz izgalmat ad a levesnek, de mértékkel adva hozzá nem lesz domináns.

A húst mindig hideg vízben tesszük fel főni, először nagy lángon, majd az első forrás után levesszük a hőt, és épp csak takarékon, gyöngyözve főzzük, soká, soká, a hús fajtájától függően akár 3-5 órát. Vannak, akiket zavar a húsból kicsapódó fehérje és zsír által képződő hab, ami a leves tetején megjelenik. Ezt le is lehet merni és eldobni, mások hagyják, és majd szépen leülepszik a leves aljára. Akik az igazán áttetsző húslevest – erőlevest – szeretik, derítéssel tisztítják a levest, ami azt jelenti, hogy az egy éjszakát pihentetett levest leszűrik, majd felvert tojásfehérje és darát hús keverékével újra felforralják a levest, ez a fehérjedús massza magához köti a levesben lévő fehérjedarabkákat további 1-2 óra gyöngyözve főzés alatt, majd finom szitán vagy pelenkán leszűrve kapják a tiszta levest.

Mi nem haboztunk, nem derítettünk, de nagyon finom marhahúslevest főztünk!

Marhahúsleves cérnametélttel

Hozzávalók:

  • 1,5 kg marha leveshús
  • 5 db sárgarépa
  • 3 db fehérrépa
  • 1 zeller
  • 1 karalábé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • egész bors
  • 25 dkg cérnametélt

Elkészítés: A marhahúst megmossuk, majd 2,5 liter hideg vízben feltesszük főni nagy lángon, hozzáadjuk a sót és a a borsot. Amikor felforrt, takarékra vesszük, és kb. 1 órát főzzük gyöngyözve.

Közben megpucoljuk a zöldségeket, a répát hosszában kettévágjuk, a zellert és karalábét nagyobb szeletekre, a hagymát egészben hagyjuk, a zeller levelét is megmossuk, a fokhagymát is megpucoljuk.

Hozzáadjuk a lobogó leveshez a zöldségeket, majd minimális hőfokon, fedő alatt lassan főzzük (kb. 1,5-3 órát).

Közben egy kisebb lábasban vizet forralunk, hozzáadunk egy kis sót és olajat, majd ha felfőtt, beledobjuk a cérnametéltet.

Kb. 4-5 percig főzzük, majd leszűrjük, és hideg vízzel átmossuk.

Tálalhatjuk a levest úgy is, hogy a zöldségeket és a húst külön tányéron kínáljuk, hogy ki-ki ízlése szerint vehessen belőle.

Fotók: Hámori Zsófia

Fotók: Hámori Zsófia

Beszélgetős könyv receptekkel, húslevessel

Nem szakácskönyv, de remek receptek is vannak benne. Csernus doki baráti beszélgetései az asztal mellett meghitt hangulatban, borokkal és receptekkel, sok gasztronómiával és lelkizéssel. Mindenki azt eszik, amit kifőz!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.