Az idei évben az eddigiekhez képest kicsit korábban jelent meg a piacokon a medvehagyma, de gondolom – velem együtt – ennek sokan örülnek.
Hosszú évekig csakis hallomásból ismertem a medvehagymát és olvastam a jótékony hatásairól, mert sajnos felénk egy szál sem terem. Idővel aztán egyre felkapottabb lett, és szerencsére már nemcsak a nagyobb piacokon, de kisebb zöldségboltokban is fellelhető. Fogyaszthatjuk nyersen, belecsempészhetjük pl. muffinba vagy éppen a lángos tésztájába, de én most egyik kedvenc krémlevesreceptemet szeretném a figyelmetekbe ajánlani.
Medvehagyma-krémleves
Hozzávalók:
A levesbetéthez:
Elkészítés: A krumplit pucoljuk meg, és vágjuk fel kisebb kockára. A vöröshagymát és a medvehagymát vágjuk fel apróra.
Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott medvehagymát, pároljuk pár percig, majd adjuk hozzá a krumplit is. Keverjük alaposan össze, majd öntsük fel a vízzel. Ízlés szerint sózzuk, adjuk hozzá a leveskockát és egy késhegynyi szerecsendiót, majd főzzük puhára.
Amikor a krumpli puhára főtt, vegyük le a tűzről, és botmixerrel pépesítsük.
Ezután tegyük vissza a tűzre, majd állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a tejszínt, és kevergetve főzzük még 1-2 percig.
Közben 1-2 szelet kenyeret vágjunk fel kisebb kockákra, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. Ezután spricceljük meg olívaolajjal, majd előmelegített sütőben süssük pár perc alatt szép pirosra, ropogósra.
Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd szórjuk meg a ropogósra sütött kenyérkockával, és úgy kínáljuk.