Írd be, mit keresel:

A könnyű és kiadós tejespite

Tojás, cukor, liszt és tej minden háztartásban akad, ezekből készül mindenféle hókuszpókusz nélkül az egyik legfinomabb sütemény, a tejespite.

Cookta - 2016.02.29.
A könnyű és kiadós tejespite

Az alapanyagait tekintve rokonítható a palacsintával és a császármorzsával, csak mások az arányok és a sütési mód. A csomómentesre kikevert tojásos-cukros-lisztes tej ebben az esetben kivajazott sütőfomába vagy pitetálba kerül, és a sütőben – viszonylag alacsony hőfokon – sül lágyan rezgősre, remegősre, vagy épp egy kicsit szilárdabbra, vághatóra – ízlésünk szerint.

Almával is isteni a tejespite

Almával is isteni a tejespite
Forrás:
iStock

A recept tehát igazán egyszerű, csupán az a fontos, hogy csomómentes legyen a massza, ami a robotgépek korában már nem olyan nagy kunszt, illetve a sütési hőmérséklet is lényeges: a leggyakoribb hiba ugyanis az a tejespiték esetében, hogy a teteje megég, a közepe pedig még nem sül át.

A tejespite gazdagítható fűszerekkel, vaníliával, fahéjjal, őrölt szegfűszeggel vagy kardamommal, illetve gyakran kerül bele gyümölcs. Franciaországban például clafoutis (ejtsd: klafuti) néven ismert, és nagyon gyakran készítik idénygyümölcsökkel. A felszeletelt alma, körte, kimagozott cseresznye, szilva, sárgabarack, de még az aszalt szilva is gyakori szereplői a tejespitének, kis fahéjjal meghintve.

A gyümölcsöket tehetjük a kivajazott pitetál aljára, majd leönthetjük a tejes keverékkel, de akár a tetejére is rakhatjuk, sőt félidőben a sülés közben is megpakolhatjuk velük a tejespiténket.

Tejespite – vagy clafoutis – bogyós gyümölcsökkel

Tejespite – vagy clafoutis – bogyós gyümölcsökkel
Forrás:
iStock

Tejespite (alaprecept)

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 20 dkg liszt
  • 1 liter tej
  • csipet só
  • vaj és liszt a forma kikenéséhez
  • gyümölcs ízlés szerint

Elkészítés: A tojásokat a cukorral és pici sóval habosra keverjük. A lisztet beleszitáljuk, elkeverjük, majd lassan hozzáöntjük a tejet folyamatos keverés mellett, hogy sima masszát kapjunk.

A sütőformát kivajazzuk, lisztezzük, beleöntjük a tésztát, a tetejére szórjuk a gyümölcsöt, és előmelegített sütőben 160-180 fokon kb. 60-80 perc alatt megsütjük.

Az összeállítás gyorsan megvan, a többi a sütő dolga

Az összeállítás gyorsan megvan, a többi a sütő dolga
Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.