A friss és ropogós tepertő kis sóval, lilahagymával és lágy kenyérrel sokakat elcsábít, főleg a házi változat, de piacon is kapni igazán jól elkészített töpörtyűt. A házi változat sem bonyolult, de kissé időigényes, igaz, sok dolgunk nincs vele. Otthon célszerű libatepertőt készíteni, sokkal barátságosabb az illata, mint a sertéshájból készültnek.
A házi libatepertőhöz a libahájat kockákra vágva egy edénybe tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Fedő alatt 1 órán át főzzük, majd leszűrjük, és áttéve egy serpenyőbe jól megpirítjuk. A kiolvadt zsírt üvegbe tesszük, és ízlés szerint használhatjuk főzéshez, vagy kenhetjük kenyérre, újhagymával, friss paradicsommal, paprikával, esetleg hajában sült krumplival remek vacsora.
A tepertő mindenesetre tovább alakítható, ledarálva kerülhet az ellenállhatatlan töpörtyűs pogácsába, de kellemesen fűszerezve, kikeverve hosszan eltartható szendvicskrém készülhet belőle, ami vendégvárónak is tökéletes.
Tepertőkrém
Hozzávalók:
Elkészítés: Turmixgépbe tesszük a zsírt, a felaprított petrezselymet, a zúzott fokhagymát, a töpörtyűt, sózzuk, borsozzuk, majd pépesítjük.
Ízlés szerint krémesebbre vagy darabosabbra mixeljük, majd ízesítjük egy kis mustárral.
Aki szeretné lazítani, egy kis tejföllel vagy majonézzel kikeverheti, de vigyázat, akkor már nem lesz hosszan eltartható!
Pirítóssal vagy friss kenyérrel, lilahagymával vagy újhagymával, paprikával, paradicsommal kínáljuk.