A jó tejberizs sűrű, szaftos, a rizs kellemesen puha. A rossz pedig száraz, kemény vagy épp szétfőtt, ragacsos. Vannak, akik vízzel főzik először, és csak utána adnak hozzá tejet, mások tejjel főzik végig, vagy még dúsítják is a krémesség miatt egy kis tejszínnel. A legfontosabb azonban, hogy megfelelő rizsből főzzük, ez pedig a gömbölyű szemű rizs, illetve a rizottónak való arborio és carnaroli fajták.
A jó tejberizsnél fontosak az arányok, nevezetesen a rizs és a folyadék mennyisége. Legalább háromszoros mennyiséggel számoljunk a tej javára, hiszen fővés közben ez sűrűsödik, illetve a rizsből kiváló keményítő sűríti be.
A tejre érzékenyek lecserélhetik az állati tejet növényire, legjobb hozzá a kókusztej, ami krémessé és enyhén kókuszossá teszi. Aki kedveli a kókuszt, a sima tejberizshez is keverhet kókuszreszeléket, de ízesíthető fűszerekkel is ez a krémes desszert: a vanília mellett a fahéj, a kardamom, a mézeskalács-fűszerkeverék is jól illik, és persze a kakaópor, amivel nemcsak a végén szórhatjuk meg, hanem „becsokizhatjuk” vele a tejberizst. Izgalmassá teheti még, ha néhány kanál darálatlan, egész mákot keverünk bele: nemcsak pöttyös lesz, de kellemesen roppan is a fogunk alatt a puha, krémes rizs közé vegyülve.
Tálaláskor gazdagíthatjuk gyümölcsökkel, vagy ha kihűlt, akkor össze is keverhetjük velük és egy jó adag felvert tejszínhabbal, így máris kész a gyümölcsrizs. Ha pedig netán maradna a tejberizsből – vagy szándékosan nagyobb adagot főzünk –, akkor egy kis tojással gazdagítva rizsfelfújtat, rizskochot készíthetünk belőle.
Krémes tejberizs
Hozzávalók:
Elkészítés: A tejet feltesszük főni egy vastagabb aljú edényben. Amikor forrni kezd, hozzáadjuk a megmosott rizst, a csipet sót, a vajat. Takarékon főzzük, időnként megkeverve, amíg a rizs felveszi az összes tejet. Ekkor adjuk hozzá a tejszínt, a cukrot és a vaníliás cukrot, elkeverjük, majd elzárva a tüzet lefedve hagyjuk 10 percet pihenni, ezalatt beszívja a maradék folyadékot és megpuhul.
Tálalásnál fahéjjal, kakaóporral is megszórhatjuk, reszelhetünk rá csokit, vagy megszórhatjuk felkockázott befőtt ananásszal, leszűrt meggykompóttal, akár idénygyümölccsel.