A sütés nélküli édességek remek darabja a kókusztekercs, egyszerű, mutatós és kimondottan kiadós. Talán ezért is örök darab. Egyetlen baja van csak: gyorsan elfogy...
A kókusztekercs vagy keksztekercs gyerekkorunk kedvence, minden szülinapi zsúron vagy családi összejövetelen felbukkant, de cukrászdák és különféle fesztiválok, vásárok régi szereplője is. Népszerűsége egyszerűségének és kiadósságának köszönhető, meg persze a nosztalgiázásnak.
A kókusz és csokoládé klasszikusan jó páros, a kókuszgolyótól a Bountyig hosszú a kókuszos kedvencek sora. Ha van otthon egy csomag háztartási keksz és egy kis kókuszreszelék, már neki is kezdhetünk, a többi hozzávaló minden kamrapolcon megtalálható. A készítésnél arra figyeljünk, hogy a kekszes alap ne legyen se nagyon száraz, se túl nedves, ízesítsük kellőképpen. A kávé elhagyható, ha gyerekek is esznek belőle, bár mennyiségileg 1-1 szelet sütibe igencsak kevés jut. Ha mégis idegenkednénk a kávétól, használjunk helyette valamilyen folyósabb lekvárt, hogy a kekszes massza elnyerje a megfelelő állagot.
Kókusztekercs
Hozzávalók:
A kekszes alaphoz:
A kókuszos krémhez:
Elkészítés: A kakaós kekszalaphoz a kekszet megdaráljuk, tálba tesszük, elkeverjük a porcukorral és a kakaóval, hozzáadjuk a kávét, a rumaromát és a tejet, és kézzel összegyúrjuk a masszát. Jól formázhatónak, nyújthatónak kell lennie.
A kókuszkrémhez a puha vajat kikeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a kókuszt és a tejszínt, alaposan elkeverjük.
A munkapultra fólialapot terítünk, ezen nyújtjuk ki a kekszes masszát, ha ragadna, kevés porcukorral meghinthetjük, hogy könnyebben dolgozhassunk. Egyenletesen megkenjük a kókuszos krémmel a barna tésztát, majd a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, becsomagoljuk a fóliába, és 2-3 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
Tálaláskor a külsejét is megszórhatjuk kókuszreszelékkel, felszeletelve kínáljuk.