Két okból hoztam össze a szülés utáni állapotot a testkontroll diétával. Egyrészt személyes indíttatásból, mert én pont akkortájt ismerkedtem meg vele, és dobtam le 6-8 hét alatt a kilenc hónap során felgyülemlett 10 kiló hájat. Másrészt azért, mert a testkontroll egészséges étrend, semmit nem kell megvonni magunktól, bármit szabad, amit megkívánunk, és alapja a sok zöldség és gyümölcs. Vagyis a szoptatás során biztosak lehetünk benne, hogy a kisebbik hurkás dagi is minden fontos tápanyaghoz hozzájut.
A testkontroll diéta felfedezője egy amerikai házaspár, Marilyn és Harvey Diamond. Arra ébredtek rá, hogy az emésztés során különböző enzimek termelődnek a gyomrunkban a szénhidrátok és a fehérjék feldolgozásához, melyek kioltják egymást, és ezzel lényegesen megnyújtják az emésztés időtartamát. Egy komplett ebédet, mely tartalmaz húst, krumpli vagy rizs köretet, salátát, desszertet, tejterméket és még ki tudja mit, úgy 8 óra megemészteni a szervezetünknek, és ezalatt minden energiát erre fordít. Míg ha szétválasztjuk a fehérjét a szénhidráttól, 3-4 óra alatt túljut szegény gyomrunk ezen a procedúrán, a feles energiát pedig fordíthatja másra, például a hurkáink elégetésére.
Mik tehát a szabályok?
REGGELI
A délelőtt a legnehezebb. Délig ugyanis nem szabad mást enni, mint gyümölcsöt. Nem kompótot, nem lekvárt, nem almás pitét, hanem csakis friss, lehetőleg az idénynek megfelelő gyümölcsöt. A jó hír, hogy ebből viszont bármennyit szabad. Ajánlom a banánt, igazán jól laktat, és a testkontroll diéta alatt még csak nem is hizlal. (Én eleinte vagy hatot befaltam belőle, aztán később, amikor hozzászoktam a szalonnás rántotta mellőzéséhez, már beértem eggyel. A fogyás mégis csodásan beindult.)
EBÉD 12-kor
Értelemszerűen délben történik, hisz ki bírja tovább gyümölcsön?
Ehetünk állati fehérjéket, például húst, belsőséget, halat, tojást, tejterméket, DE nem ehetünk hozzá szénhidrát- vagy keményítőtartalmú köretet, vagyis tésztát, rizst, krumplit. Sajnos a lisztes főzelék sem fogyasztható. Viszont csinálhatunk egy hatalmas adag zöldsalátát joghurtos öntettel, vagy párolhatunk spárgát, rántás nélküli spenótot, zöld hüvelyű zöldbabot, káposztát, kelkáposztát, brokkolit, karfiolt vagy kelbimbót.
Sajnos a magas szénhidráttartalmú zöldségek sem fogyaszthatók a fehérje mellé, amilyen a bab, borsó, lencse, kukorica, és nem ajánlottak a répaságok sem a magas cukortartalmuk miatt.
UZSONNA 15 vagy 16 órakor
Ha ebédre fehérjét ettünk, négy órát kell várni az emésztéssel. Ha viszont szénhidrátot, akkor csak három órát, így az uzsi előbbre csúszhat egy órával. Háromra-négyre olyan éhesek leszünk, hogy a vasszöget is megennénk, de sajnos azt tiltja a testkontroll. Uzsonnára ehetünk egy kis gyümölcsöt vagy könnyű joghurtot. Vigyázat, a gyümölcsjoghurt kizárt, mert a fehérje nem keverhető össze a cukortartalommal bíró gyümölccsel. Kefir vagy natúr joghurt, esetleg egy kis túró tejföllel jöhet. De egy kis pattogatott kukorica, netán a délről megmaradt saláta is csillapíthatja az étvágyunkat estig.
VACSORA
Uzsonna után 3 vagy 4 órával jöhet a vacsi. Lehet hasonló, fehérjetartalmú, mint az ebéd, de választhatjuk a szénhidrátot is. Növényi olajban sült krumpli ketchuppal vagy mustárral, egy jó kis fokhagymás spagetti, persze sajt nélkül, vagy egy szelet süti, ha nem tocsog a tejszínhabtól és a túrótól… A lényeg, hogy válasszuk szét a fehérjét és a szénhidrátokat.
Vigyázat!
– A keményítő – például a krumpli – is szénhidrátnak számít!
– A készételeknél nézzük meg, mit tartalmaznak! A bolti salátaöntetek például tele vannak cukorral.
– Nagyon fontos, hogy ne hagyjuk ki a reggeli gyümölcsöt, mert az általa kapott energiára szüksége van a szervezetünknek. Ha koplalunk délelőtt, lelassul a fogyás.
– Rántott hús a lisztes panír miatt tilos.
– A gomba fehérjének számít.
Néhány kajatipp testkontroll módra
Szénhidrát-keményítő ételek
Krumplis tészta, káposztás tészta, mákos tészta, diós tészta, zöldséges rizottó, zöldségleves, bableves (hús nélkül), spenótos rizs, paprikás krumpli, csicseriborsókrém, lencsefőzelék tejföl nélkül, sült sárgarépa, sült tök…
Fehérjeételek
Rántotta, sült hús, olvasztott sajt, tejfölös túró, tejfölös-sajtos karfiol, grillcsirke, halászlé, túróval töltött gomba…
Kedvenc receptem fehérjeebédhez:
Csőben sült brokkoli
Hozzávalók:
Elkészítés: A brokkolit rózsáira szedjük, és sós vízben félpuhára főzzük.
A fokhagymát a tejfölbe préseljük, a tojásokat felverjük, és a szétnyomkodott mackósajtokkal együtt hozzákeverjük a tejfölhöz (ez fogja kissé besűríteni). Sózzuk, borsozzuk.
A tűzálló tál alját kivajazzuk, majd elhelyezzük benne a brokkolirózsákat, és nyakon öntjük a tejföllel. A tetejére reszelt sajtot szórunk, majd 200 fokos sütőben addig sütjük, míg a sajt meg nem pirul.