A főzés gyakorlat – és persze némi készség – kérdése, egy kevés alapismerettel és kreativitással, bátorsággal mindenkiből válhat konyha ördöge. De az alapok fontosak, ehhez mutatunk most kikerülhetetlen alapműveket.
Horváth Ilona
Alap. Minden magyar receptek tudója, a tökéletes túrógombóc és a hibátlan aranygaluska feljegyzője a zseniális Horváth Ilona, akinek szakácskönyvét már számtalanszor kiadták.
Kikerülhetetlen alapmű, minden receptje pontos – és mindegyik jól variálható, tökéletes alap kísérletezéshez, variáláshoz. Elég régi ahhoz, hogy a békebeli, Monarchia-béli fontos és ma újra divatos ételek és főzési metódusok is helyet kapjanak benne, de ugyanakkor elég modern ahhoz, hogy kissé felfrissítve igazán korszerűvé változtassunk egy-egy ételt.
Jamie
Az angol sztárszakács küldetése, hogy egyszerű alapanyagokból gyorsan és jót készítsünk, az ő erénye a hihetetlen kreativitás és dinamizmus, amivel az ételhez nyúl.
A legegyszerűbb sült krumpli mesés finomsággá lesz a konyhájában, ahogy a háromnegyedig megfőzött krumplit kissé összenyomva tepsibe teszi, majd fokhagymás-zöldfűszeres olívaolajjal meglocsolja, és a sütőbe tolva ropogósra, pirosra süti. Köszönjük, mi már csak egy kis fokhagymás tejfölt és egy adag salátát készítünk hozzá, ez így magában is tökéletes! Persze Jamie ennél sokkal több, felfrissíti az angolszász konyhát, felfedezi Itáliát, remek receptjei vannak gyors ebédekhez, vacsorákhoz – egyszerűen, izgalmasan.
Nigella
Elbűvölő a személyisége, közvetlensége és kedvessége. Élet- és ételszeretete hihetetlenül fiatalossá teszi. Az expressz receptektől az ünnepi fogásokig elképesztően gazdag a kínálata.
Zseniális időspóroló receptjei és egyszerű, mégis csodás gyors ételei tették igazán népszerűvé – joggal. Könnyed és szórakoztató, de emellett sokkal fontosabb, hogy pontos és jól kivitelezhető receptjei könnyen elkészíthetőek, nem okoznak csalódást, vagyis biztosan sikert aratnak, ami egy kezdő konyhatündérnek fontos szempont.
Stahl Judit
Gyors, finom és egyszerűen elkészíthető ételek jellemzik Stahl Judit kedvelt szakácskönyveit.
Zömében fél óra alatt elkészíthető a legtöbb fogás, de van 10-15 perces fogás is, ami kimondottan jól jöhet sietős hétköznapi estéken vagy váratlan vendégek betoppanásakor. A jól követhető recepteket Stahl Judit szakácskönyveinél civil próbafőzők tesztelik, ez a garancia arra, hogy mindenkinek sikerül az étel, aki fakanalat ragad, és kipróbálja ezeket a remekek recepteket.