Állandóan halljuk, hogy a hal milyen egészséges, hetente legalább egyszer érdemes fogyasztani, mégsem kerül gyakran a tányérunkra. Vannak, akik nem szeretik, és csak a karácsonyi halászlé és a strandos hekk képez kivételt. Két gyors és egyszerű recept azoknak, akik szívesen barátkoznának a halas fogásokkal.
A halfasírt vagy bundás halgolyócska azoknak is ízleni fog, akik amúgy nincsenek oda a halért. Ezek készíthetőek semlegesebb ízű halhúsból, és a fűszerezéssel is trükközhetünk. Fontos jó tulajdonsága még ennek a remek ételnek, hogy nincs benne szálka, így gyerekeknek is ideális.
Érdemes a fagyasztóban tartani tengeri halfilét, ezek általában szálkátlanok, akár tőkehalról, pangasiusról vagy tonhalról legyen szó, viszont vásárláskor a jó minőségűt ajánlott keresni. Emellett jó szolgálatot tehet egy-két konzerv hal is a kamrapolcon, legyen akár tonhal, makréla vagy szardínia – nemcsak salátába, szendvicskrémnek, tésztaszószhoz használhatók, hanem halfasírthoz is.
Mutatunk is két változatot, ami kiválthatja a halrudacskákat, az egyik fagyasztott, a másik konzerv halból készíthető.
Petrezselymes halfasírt
Hozzávalók:
A panírozáshoz és a sütéshez:
Elkészítés: A hagymát finomra vágjuk, 1 evőkanál olajon megdinszteljük. A kiolvasztott halfilét konyhai robotgéppel pépesítjük, meglocsoljuk citromlével, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a dinsztelt hagymát, a finomra vágott petrezselymet, a mustárt, a beáztatott és jól kinyomkodott zsemlét, valamint a tojást, és jól összedolgozzuk.
A masszából gombócokat vagy pogácsákat formázunk, felvert, enyhén sózott tojásban, majd zsemlemorzsában megforgatjuk, és forró olajban kisütjük.
Tonhalas fasírt
Hozzávalók:
A panírozáshoz és a sütéshez:
Elkészítés: A tonhalról az olajat lecsöpögtetjük. A zsemlét vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk, a halhoz adjuk a tojással, a felaprított petrezselyemmel és újhagymával együtt, sózzuk, borsozzuk, jól összedolgozzuk.
A masszából gombócokat vagy pogácsákat formázunk, zsemlemorzsában megforgatjuk, és forró olajban kisütjük.