Írd be, mit keresel:

Ázsiai diéta

Ez az a diéta, ami mellett sosem kell éhesnek lenni. Ha szereted az ázsiai ízeket, a legfinomabb ebédeket és vacsikat kreálhatod magadnak minden bűntudat nélkül, és annyit ehetsz belőlük, amennyit csak akarsz, mégis fogyni fogsz. Ráadásul egészségesebb is leszel!
Cookta - 2016.03.10.
Ázsiai diéta

A makrobiotikus étkezésen alapuló diéta az immunrendszert is megerősíti, és bőséges energiát ad. (A makrobiotikus étkezéssel kapcsolatban itt bővebben is olvashatsz.)

Mit szabad enni?

  • Teljes kiőrlésű gabonaféléket, például barna rizst, zabot, árpát, rozst, kölest, kukoricát és az ezekből készült lisztet, kenyeret, tésztát, kását
  • A tenger gyümölcseit, például halat, rákot, kagylót
  • Bármilyen friss zöldséget, sőt, ha tehetjük, a tengeri algát is ehetjük
  • Minden diéta réme, a hüvelyesek itt most nyugodtan fogyaszthatók. A lencse, bab, csicseriborsó, szója, tofu, borsó a diéta leveseinek, főzelékeinek alapja
  • Leveseket minden mennyiségben, melyeket babból, lencséből készítünk és ázsiai fűszerekkel ízesítünk
  • Olajos magvakat, például diót, mogyorót, tökmagot, mandulát…
  • Friss gyümölcsöket idény szerint
  • Növényi olajakat, mint kókuszzsír, tökmagolaj, olívaolaj…
  • Méz módjával fogyasztható
Csicseriborsó, bab, lencse és mindenféle hüvelyes fogyasztható a makrobiotikus étrendben

Csicseriborsó, bab, lencse és mindenféle hüvelyes fogyasztható a makrobiotikus étrendben
Forrás:
iStock

Mit nem szabad enni?

  • Fehér és vörös húst, belsőséget
  • Állati zsiradékot
  • Tejterméket
  • Finomított élelmiszereket, mint liszt, cukor
  • Mivel ez a diéta javarészt az egészségmegőrzésről szól, kerülendő a kávé és az alkohol fogyasztása

Vigyázat!

Mivel a diéta mellőzi az állati fehérjét, érdemes kiemelt figyelmet fordítani a halak fogyasztására. A makrobiotikus étkezés mellett nem árt B12– és D-vitamint szedni.

Rizs és más gabonafélék zöldséggel tökéletesen illeszkednek ebbe a diétába

Rizs és más gabonafélék zöldséggel tökéletesen illeszkednek ebbe a diétába
Forrás:
iStock

Étkezési tipp egy napra

Reggeli – zabkása szója- vagy rizstejből, gyümölcsdarabokkal meghintve

Tízórai – bármilyen idényjellegű gyümölcs

Ebéd – barna rizs sült zöldségekkel vagy sushi

Uzsonna – friss kevert saláta kis olívaolajjal, olajos magvakkal, fűszerekkel

Vacsora – indiai lencsefőzelék, barna rizs

Recepttipp: indiai lencsefőzelék

A forró, párás Indiában a hinduk népi eledelének számít a dahl, ami nem más, mint egy egzotikusan fűszerezett, csípős lencsefőzelék. Olyan forrón eszik, hogy még az asztalon is kis bográcsban tálalják, ami alatt ég a tűz. Azt mondják, a forró, fűszeres és csípős étel serkenti az izzadást, ami létfontosságú egy olyan országban, ahol árnyékban is negyven fok felett van a hőmérséklet. (Már India nagy részén.) A lencséhez (és mindenhez) rizst esznek, esetleg naant, a palacsintára emlékeztető lepénykenyeret.

Hozzávalók:

  • 30 dkg vörös lencse
  • 1 fej hagyma
  • 2 evőkanál zsiradék (kókuszzsír vagy olívaolaj)
  • 3 dl paradicsompüré vagy ivólé
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 zöld csili vagy csilipor
  • 5 dkg gyömbér
  • 1 evőkanál garam masala fűszerkeverék
  • 1 evőkanál római kömény
  • 1 evőkanál őrölt koriander
  • 1 kiskanál kurkuma

Elkészítés: Felforrósítjuk a zsiradékot, és rádobjuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Megsózzuk, majd mikor már kissé üveges, mehet mellé a vörös lencse. A vörös lencsét nem kell előzőleg beáztatni. Kis ideig együtt pirítjuk, majd megszórjuk a fűszerekkel, és azokat is összepirítjuk vele. Ezután felöntjük a paradicsomlével. Miközben a lencse dagad, a folyadék pedig elfő, ha szükséges, felöntögetjük vízzel. Kb. 20-25 perc alatt a lencse puhára fő. Forrón esszük, mellé barna rizst kínálunk.

Isteni fogás a „főzelék”-jellegű dahl, vörös lencséből is

Isteni fogás a „főzelék”-jellegű dahl, vörös lencséből is
Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.