Írd be, mit keresel:

Görög paraszt saláta, az igazi

A görög saláta olyan egyszerű, hogy igazából nincs is receptje. Csupán néhány alapanyag kell hozzá, és pár perc alatt összeállítható, remek előétel, de körete is lehet grillezett húsoknak, halaknak, akár alakjukra vigyázók étrendjében is.

Cookta - 2016.03.10.
Görög paraszt saláta, az igazi

A világon szinte mindenhol ismerik és készítik, többnyire ugyanúgy, és mindenhol görög salátaként – kivéve Görögországban, természetesen. Náluk horiatiki vagy choriatiki néven keressük, ami „paraszt”-ot jelent, vagyis parasztsalátát. Végtelenül egyszerű, de csak jó alapanyagokból érdemes elkészíteni. Friss és egészséges, ugyanakkor karakteres a feta sajtnak és a lila hagymának köszönhetően, így még az amúgy húsosabb férfiak körében is kedvelt.

Forrás:
iStock

A görög saláta rém egyszerű: érett, zamatos paradicsom, kígyóuborka, lila hagyma, olívabogyó és feta, egy kis olívaolajjal meglocsolva, oregánóval megszórva. Még citrom és ecet sem kerül az eredeti horiatikiba, se só, se bors – de persze nyugodtan rakhatunk bele, ha úgy kellemesebb számunkra. Sőt felkockázott húsos paprikával is gazdagíthatjuk ízlés szerint, vagy tálalhatjuk zöldsalátaágyra halmozva.

Kellemes, könnyű vacsora lehet egy kis pirítóssal, de készíthetjük előételnek is. Köretként is kiváló lehet grillételek mellé, de akár egy szelet serpenyőben sült mustáros tarja, sült csirkemell vagy halfilé mellé is tökéletes.

Görög parasztsaláta

Hozzávalók:

  • 4 közepes paradicsom
  • 2 fej lila hagyma
  • 1 kígyóuborka
  • 15 dkg feta sajt
  • 15 szem olívabogyó
  • 4 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 1 teáskanál oregánó

Elkészítés: A paradicsomokat nagyobb kockákra vágjuk. A kígyóuborkát hosszában negyedeljük, majd ujjnyi vastag darabokra szeljük. A hagymát vékonyan felszeleteljük vagy nagyobb kockákra vágjuk ízlés szerint.

Egy tálba tesszük a feldarabolt zöldségeket, hozzáadjuk az olajbogyót, ízlés szerint sózzuk, olívaolajjal bőségesen meglocsoljuk, majd oregánóval fűszerezzük, alaposan összekeverjük.

A feta sajtot ízlés szerint felkockázva rászórjuk vagy darabosan rámorzsoljuk.

Frissen tálaljuk.

Fotók: Hámori Zsófia

Fotók: Hámori Zsófia

A görög konyhaművészet éppen olyan, mint maga az ország: nyugodt, könnyed, társaságkedvelő és ragyogó. Az egyszerű, hagyományos ételek találékonyan hasznosítják mindazokat a terményeket, amelyeket a kopár hegyvidék vagy a számtalan sziget kínálnak. Itt élvezhetjük csak igazán a híresen egészséges mediterrán étrendet: a rengeteg halat, kevés húst, a domboldalakra felkapaszkodó olajfaligetek olívaolaját és a forró kék égbolt alatt érlelődő, ragyogó színű és ínycsiklandóan ízletes zöldségek gazdag választékát felvonultató fogásokat. Egyszerűen tökéletes!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.