Írd be, mit keresel:

Főzelékek tényleg finoman

A főzelék jó esetben egy nagyon zöldséges étel, amit nemcsak egyszerűen párolva, de finoman fűszerezve, krémesítve, gazdagítva készítünk. Sajnos a kifőzdék és menzák ízetlen és vastag rántással olcsósított, egészségtelen tucatétellé tették, népszerűtlen és gagyi, szegényes és szürke fogás lett. Pedig nem az, a lényeg a részletekben rejlik!

Cookta - 2016.03.11.
Főzelékek tényleg finoman

A vastag rántásban úszó pár szem zöldborsót főzeléknek nevezni, a halványzöld spenótos csirízt vagy a szinte vágható sárgaborsós egytálételt főzeléknek hívni lehet, csak nem érdemes. Mindannyiunknak voltak – vagy lehettek – rémes tapasztalatai kifőzdékben, iskolai vagy munkahelyi menzákon, ahol a zseniális zöldséges egytálételt, a főzeléket ilyen silány, rántással többszörösére dúsított variációkkal tették olcsó és megosztó étellé.

Szatmári Ferenc, akit leginkább Főzelékes Feriként ismerhetnek a gasztronómiára nyitott és a blogokat olvasó kulinária iránt érdeklődők, szuper szakácskönyve aktuális nagy kedvencünk. Míg az első könyvében csak főzelékek szerepeltek, mind saját kreáció, addig második szakácskönyvében találunk ételeket a főzeléken túl is. Izgalmas párosítások, ötletes megoldások jellemzik, bátor fűszerezés… A klasszikus alapanyagokat pedig mindig feldobja valamilyen friss fűszerrel, esetenként aszalt vagy friss gyümölccsel. Tejszínes-currys kelkáposztafőzelék, narancsos-sütőtökös-datolyás lencsefőzelék, brokkolis-spenótos krumplifőzelék, paradicsomos-chilis sárgaborsó-főzelék, cukkinis zellerfőzelék – csupa ötlet, íz és illat!

Főzelékes Feri: 41 zöldségétel feltéttel és feltétlenül

„Kevés ennyire megosztó ételünk van, mint ez a tipikusan magyar egytál. Gondoljunk csak a kelkáposztafőzelékre. Ugye, hogy nem lehet szó nélkül hagyni? Én mindig is nagy főzelékrajongó voltam, szerencsére gyerekként sem sikerült elvenni tőlük a kedvem, amiért édesanyámnak azóta is hálás vagyok. Egy klasszikus főzelékért bármikor hazamegyek ma is.”

Főzelékes Feri: A zöldségeken innen és túl

Főzelékes Feri nem esett messze a fájától. Déd- és nagyanyja is környékszerte híresen jól főzött. Amióta feléri a tűzhelyet, ő is főz, méghozzá nagyon finomakat! Második könyve egy újabb receptgyűjtemény haladó főzelékrajongóknak.

Nagy erényei még Feri főzelékeinek, hogy sosem rántja őket, hanem vagy önmagukkal sűríti, vagy egy kis keményítővel, főtt burgonyával. Nem a liszttel van baja, hanem annak túlzott használatával, illetve azzal, hogy a vastag rántástól eljellegtenedik az étel.

Most már nem csak főzelékeket készít, hanem leveseket, salátákat, izgalmas húsos ételeket is, blogján is követhetőek az újdonságok. Szakácskönyveit pedig jó szívvel ajánljuk minden zöldségkedvelőnek!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.