A főzelék jó esetben egy nagyon zöldséges étel, amit nemcsak egyszerűen párolva, de finoman fűszerezve, krémesítve, gazdagítva készítünk. Sajnos a kifőzdék és menzák ízetlen és vastag rántással olcsósított, egészségtelen tucatétellé tették, népszerűtlen és gagyi, szegényes és szürke fogás lett. Pedig nem az, a lényeg a részletekben rejlik!
A vastag rántásban úszó pár szem zöldborsót főzeléknek nevezni, a halványzöld spenótos csirízt vagy a szinte vágható sárgaborsós egytálételt főzeléknek hívni lehet, csak nem érdemes. Mindannyiunknak voltak – vagy lehettek – rémes tapasztalatai kifőzdékben, iskolai vagy munkahelyi menzákon, ahol a zseniális zöldséges egytálételt, a főzeléket ilyen silány, rántással többszörösére dúsított variációkkal tették olcsó és megosztó étellé.
Szatmári Ferenc, akit leginkább Főzelékes Feriként ismerhetnek a gasztronómiára nyitott és a blogokat olvasó kulinária iránt érdeklődők, szuper szakácskönyve aktuális nagy kedvencünk. Míg az első könyvében csak főzelékek szerepeltek, mind saját kreáció, addig második szakácskönyvében találunk ételeket a főzeléken túl is. Izgalmas párosítások, ötletes megoldások jellemzik, bátor fűszerezés… A klasszikus alapanyagokat pedig mindig feldobja valamilyen friss fűszerrel, esetenként aszalt vagy friss gyümölccsel. Tejszínes-currys kelkáposztafőzelék, narancsos-sütőtökös-datolyás lencsefőzelék, brokkolis-spenótos krumplifőzelék, paradicsomos-chilis sárgaborsó-főzelék, cukkinis zellerfőzelék – csupa ötlet, íz és illat!
Főzelékes Feri: 41 zöldségétel feltéttel és feltétlenül
„Kevés ennyire megosztó ételünk van, mint ez a tipikusan magyar egytál. Gondoljunk csak a kelkáposztafőzelékre. Ugye, hogy nem lehet szó nélkül hagyni? Én mindig is nagy főzelékrajongó voltam, szerencsére gyerekként sem sikerült elvenni tőlük a kedvem, amiért édesanyámnak azóta is hálás vagyok. Egy klasszikus főzelékért bármikor hazamegyek ma is.”
Főzelékes Feri: A zöldségeken innen és túl
Főzelékes Feri nem esett messze a fájától. Déd- és nagyanyja is környékszerte híresen jól főzött. Amióta feléri a tűzhelyet, ő is főz, méghozzá nagyon finomakat! Második könyve egy újabb receptgyűjtemény haladó főzelékrajongóknak.
Nagy erényei még Feri főzelékeinek, hogy sosem rántja őket, hanem vagy önmagukkal sűríti, vagy egy kis keményítővel, főtt burgonyával. Nem a liszttel van baja, hanem annak túlzott használatával, illetve azzal, hogy a vastag rántástól eljellegtenedik az étel.
Most már nem csak főzelékeket készít, hanem leveseket, salátákat, izgalmas húsos ételeket is, blogján is követhetőek az újdonságok. Szakácskönyveit pedig jó szívvel ajánljuk minden zöldségkedvelőnek!