Bár a mondás úgy tartja, „reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy herceg és vacsorázz úgy, mint egy koldus”, a spanyoloknál ez pont fordítva van. A spanyol reggeli, vagyis desayuno, jellemzően csak egy csésze kávéból és némi péksüteményből, például a helyi specialitású churrosból áll. Ez tulajdonképpen égetett tésztából olajban sült rudacskák sokasága, amit forró csokiba mártva vagy cukorral meghintve fogyasztanak.
A délután 2 és 4 között elköltött ebéd, a comida a spanyolok fő étkezése, valamivel nagyobb, mint a cena, a vacsora. A több fogásból álló ebéd egy könnyebb salátával vagy levessel kezdődik, amit hal- vagy húsétel követ. Zárásként valamilyen gyümölcs vagy a tipikus spanyol gyümölcskosárka, esetleg (pék)sütemény a jellemző. Egy ilyen kiadós ebéd után nem csodálkozunk, ha az emberek elvonulnak egy kis délutáni sziesztára, sőt ilyenkor a boltok egy része is bezár néhány órára (emiatt viszont hosszabb is a munkaidő, jellemzően este 8 után fejezik be az emberek a munkát).
Ahogy az ebédet, úgy a vacsorát is viszonylag későn ülik meg a spanyolok, valamikor 9 és 11 között, sok spanyol étterem konyhája ki sem nyit este 8 előtt. Bár van olyan, aki képes még ilyenkor is bőségesen étkezni, de a szokás szerint a vacsora az ebédnél jóval könnyebb fogásokat – salátát vagy tapast – tartalmaz. A churroshoz hasonlóan a tapas is hagyományos spanyol étel, jobban mondva „falat”, hiszen mennyiségét tekintve kis adagról van szó.
A legenda szerint régen a kocsmák vendégei kenyérrel vagy sonkával takarták le poharaikat, hogy a bogarak ne tudjanak belemászni, de mondják azt is, hogy a kocsmárosok találták ki ezeket az erősen sózott falatkákat, hogy a vendégek szomjuk oltására még több alkoholt fogyasszanak. A tapas lehet saláta, szendvics, olajbogyó, sajttal töltött, majd bundában kisütött apró paprika, egy szelet tortilla, vagyis sült krumplival gazdagított spanyol omlett, de akár a híres napon szárított sonkájuk, a serrano vagy a jellegzetes spanyol kolbász, a chorizo is.
Ha kedvet kaptál a spanyol ízekhez…
Az izgalmas és sokoldalú mai spanyol konyha alapjában a századok során egymást követő hódítók öröksége. Bár a föníciaiak, a rómaiak és a mórok már rég elhagyták a napsütötte Ibériai-félszigetet, a konyhaművészetre gyakorolt hatásuk máig jól érzékelhető.
A könyvben összegyűjtött receptekből válogatva belekóstolhatunk a hamisítatlan spanyol életformába és ízvilágba a 112 ízletes és autentikus spanyol recept segítségével.