Írd be, mit keresel:

Két disznóság vegán változatban

A cím annyiban megtévesztő, hogy szó sincs disznóságról: két isteni szendvicskrém receptjét mutatjuk meg, amit nemcsak böjtölők vagy vegetáriánusok, de még vegánok is fogyaszthatnak, mert csak növényi alapanyagokból készülnek. Hamis pecsenyezsír és tepertőkrém – húsmentesen!

Cookta - 2016.03.15.
Két disznóság vegán változatban

Van, aki vegetáriánus, esetleg vegán, mégis keresi a régi „húsos” ízeket, más az egészségtudatosság jegyében próbál alternatívára lelni a húsmentes ételek között, és van, akik csak böjt idejére mond le a húsos fogásokról. Akárhogy is legyen, ezek a mindenmentes szendvicskrémek egyszerűen elkészíthetők, egészségesek, változatossá tehetik vacsoráinkat, szendvicseinket.

Nemcsak látványra, hanem ízre is olyan a növényi változat, mint a klasszikus pecsenyezsír

Nemcsak látványra, hanem ízre is olyan a növényi változat, mint a klasszikus pecsenyezsír
Forrás:
iStock

Vegán „pecsenyezsír”

Hozzávalók:

  • 20 dkg kókuszzsír
  • 1,5 dl olívaolaj
  • 1 fej lila hagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb alma
  • 1 teáskanál mustár
  • 2 evőkanál szezámmag
  • 1 teáskanál majoránna
  • 1 teáskanál borsikafű
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • bors

Elkészítés: A hagymákat és a fokhagymát meghámozzuk, a lila és vöröshagymát cikkekre vágjuk. Egy kisebb lábasba tesszük, felöntjük az olívaolajjal, és lassú tűzön, lefedve inkább pároljuk, mint sütjük. Közben az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, vékony szeletekre vágjuk, és a már félig megpuhult hagymához adjuk, együtt pároljuk tovább. Amikor szétfőttek, hozzáadjuk a szezámmagot (akár darálva, akár egészben), most már kevergetve pirítjuk, és belekeverjük a fűszereket, sózzuk, borsozzuk, néhányszor megkeverjük, amíg a fűszerek illatozni nem kezdenek, majd hozzáadjuk a kókuszzsírt, és kevergetve felolvasztjuk.

Kicsit hűlni hagyjuk, majd 1 teáskanál mustárt hozzáadva összeturmixoljuk. Időnként megkeverve hagyjuk langyosra hűlni, majd üvegbe vagy műanyag dobozba öntjük, és ha kihűlt, betesszük a hűtőbe.

Péksüteményre vagy kenyérre kenve, friss zöldségekkel, paradicsommal, paprikával fogyaszthatjuk szendvicskrém helyett, vagy ételek készítéséhez is használhatjuk.

Magos szendvicskrém, de a fűszerezésnek köszönhetően olyan, mint a tepertőkrém

Magos szendvicskrém, de a fűszerezésnek köszönhetően olyan, mint a tepertőkrém
Forrás:
iStock

Vegán „tepertőkrém” magokból

Hozzávalók:

  • 1 dl tökmag
  • 1 dl napraforgómag
  • 1 dl szezámmag
  • 1 evőkanál kókuszzsír
  • 1 kávéskanál majoránna
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • bors

Elkészítés: A kókuszzsírt egy serpenyőben felmelegítjük, hozzáadjuk a magokat, és kevergetve néhány perc alatt illatosra pirítjuk, majd átöntjük egy konyhai mixerbe, hozzáadjuk a sót és a fűszereket, először morzsásra aprítjuk, majd egy kis vizet vagy lágy kókuszzsírt hozzáadva krémesre keverjük.

Péksüteményre vagy kenyérre kenve, friss zöldségekkel, újhagymával, retekkel, paradicsommal, paprikával fogyaszthatjuk szendvicskrém helyett.

A különféle magok jól használhatóak a vegán étrendben – és nagyon egészségesek!

A különféle magok jól használhatóak a vegán étrendben – és nagyon egészségesek!
Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.