Én persze ezt is kipróbáltam, és kerek egy hónapig bírtam. Egyetlen percig sem voltam éhes, és mivel imádom a zsíros, fűszeres, magyaros kajákat, nagyon élveztem. De aztán elkezdett hiányozni az édes. A csoki. A süti. És egy kis borocska. És abbahagytam. De az egy hónap zsírfalás alatt is lement rólam 3 kiló. Egy barátnőm férje pedig, aki 120 kilóról indult, szintén egy hónap alatt 16 kilót fogyott, pedig vissza se tette a hűtőbe a töpörtyűt. Szóval erre a diétára is igaz, hogy akin sok a felesleg, az sokat fogyhat, akin kevés, az keveset. De hogy lehetséges egyáltalán fogyni a zsírokkal?
A lényege, hogy a speciális étkezéssel serkentjük a máj méregtelenítő munkáját. Ehhez kell a zsír. Az állati zsiradék hatására jócskán termelődik epefolyadék, ami sok szempontból hasznos. Segíti a máj méregtelenítő tevékenységét, serkenti a hasnyálmirigyet az emésztőnedvek termelésére, kiirtja a bélrendszerből az ártalmas gombákat, bacilusokat, vírusokat, méreganyagokat. Ahogy a méreganyagok kiürülnek, a salaktalanítás élénkebb lesz, és megindul a fogyás.
A diéta idején semmi olyasmit nem szabad enni, ami erjed és ami erjesztett, hiszen ezek hatására a bélrendszerben felbillenhet a hasznos és haszontalan (pl. Candida) gombák egyensúlya.
Amit szabad enni:
Amit nem szabad enni:
Vigyázat!
Mivel alapvetően mégiscsak fogyókúráról van szó, nem kell túlzásba vinni a szalonna falását. A zsírevés nem azt jelenti, hogy sok-sok zsírt kell enni, hanem azt, hogy olaj helyett állati zsiradékkal főzünk, sajt helyett pedig zsíros kenyeret (pirítva) fogyasztunk. Fontos az is, hogy ne tartsuk túl sokáig ezt a diétát, alapvetően a kiegyensúlyozott táplálkozás az egészséges!
Kedvcsináló recept: szapári sertésmáj
Gyerekkorom kedvence, a szapári sertésmáj párolt rizzsel. Nem tudom, miért imádtam annyira, talán a májszelet tetején kunkorodó füstölt szalonna és a fokhagyma íze miatt. Az elkészítése végtelenül egyszerű, ráadásul aránylag olcsó is.
Hozzávalók:
Elkészítés: A szalonnaszeleteket beirdaljuk, majd közepes lángon ropogósra sütjük. Ezután kivesszük a serpenyőből. A májat fél centi vastag szeletekre vágjuk, megmossuk, majd leitatjuk róla a vizet (különben fröcskölne a zsiradékban). Nem szabad előre megsózni, mert kemény lesz! Amikor újra forró a szalonnából kisült zsír, szépen belehelyezzük a májat. 1-1,5 percig sütjük nagy lángon, majd megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük. Nem szabad letakarni, mert akkor nem sül, hanem fő. Közben fokhagymanyomóval kipréseljük a fokhagymát, és egyetlen pillanatra a még sülő májra szórjuk. A fokhagymás májszeleteket tálra helyezzük, sózzuk, borsozzuk, kicsit megpaprikázzuk, majd a tetejére helyezzük a szalonnatarajokat. A rizs (ha előzőleg okosan feltettük) közben szépen megfőtt. Meglocsolhatjuk egy kicsi fokhagymás zsiradékkal, és úgy tálaljuk. Felkarikázott paradicsomot, uborkát, lila hagymát ehetünk hozzá salátának.
A paleo étrend is kedvez a húsoknak. Közel száz étvágygerjesztő és gyorsan, egyszerűen elkészíthető étel receptje mellett gyakorlati tippek, alapvető tudnivalók és egy hasznos bevásárlólista is szerepel ebben a kötetben.
Gabonamentes paleo kenyerek, pompás steakek és kívül ropogós, belül omlós kacsacombok, tejszín és habarás nélküli krémlevesek, a már megunt sültekből pedig partihúsgolyók és paleo tzatziki is fellelhető a könyvben. Gusztusos, finom és mégis egészséges ételek kerülhetnek az asztalra.