Írd be, mit keresel:

Angyalszem vagy huszárcsók – finom aprósüti egyszerűen

Omlós tésztabogyó, benne lekvár vagy akár csokikrém, ellenállhatatlanul finom és olyan gyönyörű, akár egy kis ékszer. Ráadásul rém egyszerű, vendégvárónak is tökéletes!

Cookta - 2016.03.21.
Angyalszem vagy huszárcsók – finom aprósüti egyszerűen

Angyalszem, huszárcsók, boszorkánypogácsa, ördögpirula és pávaszem néven is ismert ez a falatnyi sütemény, ami mandulás omlós tésztából készül. Összeállítása néhány perc, majd egy kis pihentetés után lehet golyókká formázni. A bogyók közepébe ujjunkkal vagy egy fakanál nyelével mélyedést nyomunk, majd mehet is a sütőbe. Az elkészült csókokba ekkor kerül a töltelék, ami lehet málnadzsem, szilvalekvár, sűrűbb baracklekvár, áfonyadzsem – ki mit szeret –, de megtölthetjük nutellával, csokikrémmel vagy karamellel is.

Forrás: iStock

A tésztát gazdagíthatjuk reszelt citromhéjjal, de izgalmassá tehetjük 1-2 kanál darálatlan mákkal is – így pöttyös tésztát kapunk –, tehetünk bele fahéjat, vagy akár barna szemeket is készíthetünk kakaóval, ebbe pedig tölthetünk vaníliás krémet, hogy kontrasztos legyen a tészta és a töltelék színe.

Angyalszem sütemény

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg darált mandula
  • 1 mokkáskanál sütőpor
  • 20 dkg hideg vaj
  • 12 dkg porcukor
  • 2 tojás sárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
  • lekvár ízlés szerint

Elkészítés: A tésztához a lisztet, a darált mandulát, a sütőport, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a sót egy tálba tesszük, összekeverjük. Hozzáadjuk a kockára vágott hideg vajat, és gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk, hogy a vaj ne olvadjon fel a kezünk melegétől. A tojások sárgáját hozzáadva gyorsan összeállítjuk a tésztát, majd fóliába csomagolva 1 órát pihentetjük a hűtőben.

A pihentetés után a tésztából diónyi golyókat formázunk, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, a közepükbe az ujjunkkal vagy egy fakanál nyelével mélyedést nyomunk.

200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 10-12 perc alatt halványsárgára sütjük.

A kihűlt aprósüteményekbe kiskanállal lekvárt teszünk, ha krémmel dolgozunk, azt habzsákból nyomhatjuk a mélyedésekbe.

Forrás: iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.