Írd be, mit keresel:

Húsvéti tojásfestés természetesen

Bár a húsvéti locsolkodás egyre jobban kikopik a tavasz legnagyobb keresztény ünnepéből, a hímes-színes tojások nélkül nincs húsvét. És hogy nyugodt szívvel meg is ehessük akár a sonka mellé, érdemes kemikáliák nélkül, természetes színezőkkel megfesteni őket. Ehhez adunk tippeket!

Cookta - 2016.03.21.
Húsvéti tojásfestés természetesen

A fűszerpolcon és a hűtőben is akad jó néhány olyan alapanyag, amiből kiváló festőanyag válhat, ha megfelelően előkészítjük. Piros, sárga, lila, narancs és zöld tojásokat könnyen festhetünk csak természetes és filléres színezőkkel.

A tojásokat minden esetben mossuk meg mosószeres vízzel, szivaccsal dörzsöljük le óvatosan, hogy mindenhol kellően tiszta legyen a felülete, és a festékanyag egyenletesen megfoghassa. A festés után szárítgassuk le a tojásokat, majd ha szép fényes felületet szeretnénk, akkor szalonnabőrrel dörzsöljük át. Ha nincs szalonnánk vagy nem szeretnénk ezt használni, akkor egy kis kókuszzsír is tökéletes a fényesítéshez.

Forrás:
iStock

Piros tojás

Vegyünk egy kisebb céklát, hámozzuk meg, vágjuk kisebb kockákra vagy reszeljük le. Tegyük egy lábosba, öntsük fel vízzel, és forraljuk 5 percet, majd adjunk hozzá 1-2 evőkanál ecetet. Tegyük bele a tojásokat, és főzzük 10-15 percet, majd zárjuk el a tüzet, és ebben a lében hagyjuk kihűlni a tojásokat.

Lila ás vöröses tojás

Lilahagyma és vöröshagyma héját használjuk ezekhez a színekhez, természetesen külön-külön edényben. Nagy maroknyi hagymahéjat teszünk a lábasba, felöntjük vízzel, felforraljuk, és csak 10 perc után adjuk hozzá a tojásokat. További 10-15 perc főzés után elzárjuk, lefedjük az edényt, és legalább 1 órát hagyjuk, hogy kellően megfesse a hagymahéj a tojásokat. Minél tovább hagyjuk benne, annál mélyebb, erősebb lesz a színe.

A narancssárgától a terrakottáig

Jó minőségű őrölt pirospaprikával gyönyörű élénk narancs vagy épp terrakotta színű tojásokat kapunk. Az edénybe engedjünk vizet, adjunk hozzá 3-4 evőkanál pirospaprikát, forraljuk fel, majd tegyük bele a tojásokat. Gyenge tűzön főzzük 20-25 percig, hogy kellően megfogja a festékanyag a tojásainkat.

Napsárga tojások

Gyönyörű, meleg fényű sárga tojásokat kapunk, ha kurkumával vagy curryvel főzzük meg a tojásokat. A főzővízbe tegyünk 2 evőkanállal a fűszerből, forraljuk fel, majd tegyük bele a tojásokat, és főzzük 10 percig. Hagyjuk a vízben kihűlni a tojásokat.

Fűzöld tojások

Selymes, halványzöld tojásokat kapunk, ha fehér színű tojásokat spenóttal festünk. A megmosott friss spenótot vágjuk finomra, tegyük egy kis fazékba, engedjük fel vízzel és egy csipet sóval, valamint 1 evőkanál ecettel forraljuk fel. Ezután adjuk hozzá a tojásokat, és főzzük 20-25 percig gyenge lángon. A vízben hagyjuk kihűlni a tojásokat, hogy elnyerjék a megfelelő színt.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.