Sokszor nehezen tudom eldönteni, hogy éppen mit is süssek. Ilyenkor előveszem a jól bevált piskótareceptemet, melyet lekvárral töltök meg, vagy variálok rajta egy kicsit – akár a piskótán, akár a tölteléken.
Gondolom, mindenkinek az örök kedvenc, a gyerekkori emlékeket felidéző, sárgabaracklekvárral megkent egyszerű, ám annál finomabb piskótatekercs. Ezt alapul véve készítettem egy pikótaroládot, aminek a tésztájába kevertem két evőkanál mákot, és mivel valami krémes süteményre vágytunk, így mascarpone lett a tölteléke, de a krémbe került némi karamellizált alma is. Alma helyett ízlés szerint körtével is készíthetjük, a siker pedig biztosan nem marad majd el.
Piskótatekercs almás mascarponekrémmel
A piskóta hozzávalói (egy gáztepsihez):
Tegyük bele egy keverőtálba a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és kezdjük el robotgéppel habosra keverni. Addig keverjük, hogy legalább háromszorosára nőjön. Ekkor állandó keverés mellett adjuk hozzá a vaníliaaromát, az egész mákot, majd kanalanként a forró vizet, és keverjük még 1-2 percig.
Ezután a lisztet szitáljuk a tojásos keverékhez, és keverőlapáttal keverjük óvatosan össze. (SÜTŐPOR NEM KELL BELE!!!)
Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd kanalazzuk rá a masszát, és egyenletesen simítsuk el.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-15 perc alatt készre, én légkeverésnél 150 fokon 10 percig sütöttem.
A sütőből kivéve borítsuk a tésztát egy liszttel vékonyan megszórt sütőpapírra. Ezután óvatosan húzzuk le a forró tésztáról a sütőpapírt, majd takarjuk le egy nyirkos konyharuhával (a bevizesített konyharuhát alaposan csavarjuk ki, hogy éppen csak nyirkos legyen).
Letakarva hagyjuk a tésztát langyosra hűlni, majd vegyük le a konyharuhát, és a sütőpapír segítségével csavarjuk fel. A tészta nem fogja magába szívni a konyharuhából a nedvességet!
Az almás mascarponekrém hozzávalói:
Az almákat hámozzuk meg, vágjuk ki a magházat, és vágjuk fel kisebb kockákra a gyümölcsöt.
Egy serpenyőbe öntsük bele a mézet és a cukrot, majd kevergetve karamellizáljuk pár pillanatig. Ezután adjuk hozzá a felkockázott almát, szórjuk meg az őrölt fahéjjal, és néha megkeverve pároljuk puhára.
Ezután hűtsük ki egészen, majd villával törjük össze, mielőtt a krémhez adnánk. Ízlés szerint le is turmixolhatjuk, de én jobban szeretem, ha kisebb almadarabkák maradnak a krémben.
A mascarponét keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal, majd apránként keverjük hozzá a villával összetört karamellizált almát is.
A habtejszínt verjük kemény habbá, majd óvatosan keverjük hozzá az almás mascarponekrémhez.
A teljesen kihűlt tésztát tekerjük ki a sütőpapírból, majd kanalazzuk rá a krém több mint a felét. Egyenletesen kenjük el egy spatula segítségével, majd óvatosan tekerjük fel a tésztát.
A maradék krémmel vonjuk be a roládot kívülről is, majd tegyük be a hűtőbe, hogy a krém kellően megdermedjen és az ízek összeérjenek.
Tálalás előtt vegyük ki a piskótatekercset a hűtőből, majd éles késsel, ízlés szerint szeleteljük fel.