A húsvéti terített asztal dísze lehet a hímes tojások mellett a friss csíra. Nemcsak mutatós és finom, hanem tele van vitaminnal és életerővel!
A sütisütéshez felhasznált tojások héját ne dobjuk el, hanem öblítsük el, szárítsuk meg, és csíráztassunk benne különféle magokat. Néhány nap alatt megjelennek a zsenge, ízes, vitaminokkal teli hajtások, amik még tavaszibbá teszik az asztal hangulatát, és még frissebbé varázsolják a húsvéti fogásokat.
A tojáshéjakat csak a tálaláshoz használjuk, ne ezekben csíráztassuk a magokat, mert nem tudjuk megfelelően átöblíteni: a már kihajtott zsenge csírákat közvetlenül a tálalás, asztaldíszítés előtt helyezzük a tojáshéjakba. Tehetünk alá egy kis nedves vattát, hogy jobban bírják, és tovább frissek maradjanak.
Hogyan csíráztassunk?
Mindenekelőtt érdemes vegyszermentes magokat vásárolni, egyre több helyen kapható direkt csíráztatásra szánt biomag. A kiválasztott magokat öblítsük le, majd áztassuk be langyos vízbe este. Reggelre a magok héja megpuhul, ekkor tegyük nedves konyharuhára (vagy papírtörlőre), majd hajtsuk rá a nedves ruha másik felét, hogy viszonylag sötétben legyenek. Most már csak arra kell ügyelnünk, hogy mindig nedves legyen a magok körül a környezet, érdemes kiöblíteni a konyharuhát naponta kétszer, vagy cserélni a papírtörlőt, hogy ne penészedjen meg. A csíra a mag fajtájától függően 2-5 nap alatt kifejlődik, fogyasztásra alkalmas. Öblítsük le, mielőtt az ételhez adjuk!
Melyik mire jó?
Minden csíra egészséges, de mindegyiknek van különleges hatása is, érdemes ezeket is kihasználni. A hüvelyesek csírái – mint a bab, a borsó vagy a szója – sok vasat tartalmaznak, így serkentik a vérképzést, magas rosttartalmuk jól szabályozza a vérnyomást, sok E-vitamint tartalmaznak, így jótékonyan hatnak a bőrre. A brokkoli és a káposzta csírái vértisztító, bőrtápláló, keringésjavító hatásúak, segítik az emésztést, míg a hagymacsíra immunerősítő és antiszeptikus hatású. A csípős retekcsíra kiemelkedő mennyiségű foszfort tartalmaz, természetes antibiotikumként is számon tartják, így influenza, megfázás esetén is érdemes fogyasztani. A lucernacsíra növényi hormonjai nagyon hasonlatosak az ösztrogénhez, ezzel például a mellrák megelőzésében is hatásos.
Csalhatunk is!
Ha nem sikerül az ünnep előtt beindítani a csíráztató projektet, nyugodtan vásárolhatunk is csírát – piacon, bioboltban vagy a nagyobb élelmiszerboltokban többféle közül is válogathatunk. Nemcsak látványos, de intenzív ízük miatt érdemes a salátákba, töltött tojások vagy hidegtálak tetejére egy-egy csipetnyit tenni.