Írd be, mit keresel:

Kalandozások gasztronómiában: az @olasz @konyha

Az itáliai konyha, az olasz fogások a világ minden szegletében népszerűek – de tudjuk-e, hogy étkeznek, mikor mit esznek Milánótól Nápolyig, Firenzétől Palermóig?
Cookta - 2016.03.30.
Kalandozások gasztronómiában: az @olasz @konyha

A reggelit (colazione) általában 7 és 11 közt fogyasztják el az emberek, ami a nap legkönnyebb étkezése: csak egy kávéból, például cappuccinóból (amit az olaszok kifejezetten csak reggelire fogyasztanak) vagy valamilyen péksüteményből, croissant-ból, briósból áll. Utóbbiból széles a választék: a simától kezdve a lekvároson keresztül, a krémes vagy csokoládés briósig mindenki talál az ízlésének megfelelőt. A munkába siető olasz emberek sokszor nem is otthon reggeliznek (vagy ott csak egy kis gyümölcsöt), hanem egy bárban állva kapják be a napindító pár falatot.

Csak délelőtt isszák tejjel a kávét az olaszok, ebédtől csakis feketén fogyasztják

Csak délelőtt isszák tejjel a kávét az olaszok, ebédtől csakis feketén fogyasztják
Forrás:
iStock

Az ebéd időpontja igencsak eltérő: attól függően, hogy Olaszország melyik tájékán járunk, más és más a déli étkezés időpontja. Északon 12:30 és 14:00 között, míg délen később, 13:30 és 14:30 között ebédelnek jellemzően.

A reggelinél már lassabb, kényelmesebb ütemben zajló ebédet egy könnyű előétel (antipasti) nyitja (bár a hétköznapokon ez sokszor elmarad), ez lehet hideg sonka vagy szalámi, melyet első fogásként (primo piatto) általában rizottó vagy tészta (a spanyolokhoz hasonlóan ritkán leves) követ. A főétel (secondo piatto) sült hús vagy hal, amit némi friss saláta és zöldség kísér. Az ebédet természetesen az édesség zárja (számomra mindig ez a leginkább várt fogás). Ez lehet valamilyen sütemény, fagylalt, de gyakran szezonális gyümölcsök is.

Az első fogás szinte mindig tészta vagy rizottó

Az első fogás szinte mindig tészta vagy rizottó
Forrás:
iStock

A sütik közül kiemelném személyes kedvencemet, a talán legelterjedtebb olasz édességet, a tiramisut. Szó szerinti jelentése: „dobj fel!”. A legenda szerint Sienában született, a helyi cukrászok a városba látogató III. Cosimo tiszteletére készítették, a másik eredettörténet szerint Trevisóban készítették első alkalommal, és Roberto Linguanottónak köszönhetjük ezt a világhírűvé vált desszertet. Kávé zárja az ebédet, általában csak egy presszót isznak ilyenkor már az olaszok.

Forrás:
Hámori Zsófia

Ha valakinek csak futólag van ideje ebédelni, a bárokban elvitelre is kérhető paninit és a piadinát találták ki erre – ezek a speciális kenyérből készült klasszikus szendvicsek, sonkával, felvágottal, mozzarellával és persze paradicsommal.

Délután négykor főleg a gyerekek számára elérkezik az uzsonna (merenda) ideje, kenyér, gyümölcs, joghurt vagy fagylalt kerül ilyenkor az asztalra, hogy kibírja az aprónép vacsoráig.

Az előételek és aperitívek mellé kínált falatok a ráérősebb esti étkezésnél is népszerűek

Az előételek és aperitívek mellé kínált falatok a ráérősebb esti étkezésnél is népszerűek
Forrás:
iStock

A vacsora (cena) 20:00 és 22:00 óra között zajlik, itt egyénfüggő, hogy könnyebb vagy nehezebb fogásokkal kívánja az illető a napot zárni. Ahogy az ebéd, ez az étkezés is több fogásból áll. Az előétel sokszor egy kis adag füstölt hús és olajbogyó, szalámi, sonka, melyet tészta vagy rizs, majd hús, esetleg hal követ zöldségkörettel. Gyümölcs, alkalomadtán egy pohár grappa (magas alkoholtartalmú olasz törkölypárlat) zárja a vacsorát. Az olaszok sokszor költik el a vacsorát házon kívül – hol máshol, mint egy pizzériában vagy egy trattoria teraszán.

Az elmaradhatatlan pizza – gyakran étteremben, bárban, teraszon fogyasztják

Az elmaradhatatlan pizza – gyakran étteremben, bárban, teraszon fogyasztják
Forrás:
iStock

Olaszországban nagyon kedveltek a bárok, melyek kora reggel, már 7:30-kor várják a munkába siető embereket. Reggelivel, paninivel, délután fagylalttal, este aperitívekkel és persze egész nap kávéval szolgálnak. Turistaként ne lepődjön meg senki, hogy egy tömött bárban, kávézóban előbb kell fizetni, és a blokkal egy másik pultnál lehet átvenni a rendelést.

Bárok és éttermek Milánóban

Bárok és éttermek Milánóban
Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.