Írd be, mit keresel:

Megmentjük a maradékot, avagy a mesés kalácsfelfújt

Ünnepek után előfordul, hogy megmarad a fonott kalács egy része, ami kicsit szikkadtan már nem az igazi, de új életet adhatunk neki, ha kalácsfelfújtat készítünk belőle. Recept és variációk!

A szikkadt kalácsot persze meg lehet pirítani, vajjal és lekvárral remek reggeli, vagy tojásban megforgatva és vajban kisütve is kiváló desszert. Egy jó kalácsfelfújt viszont egészen ötcsillagos fogás, felér egy jó aranygaluskával...

Cookta - 2016.03.30.
Megmentjük a maradékot, avagy a mesés kalácsfelfújt

Forrás:
iStock

A máglyarakást mindenki ismeri: itt a kalácsot almával, vaníliás öntettel és tojáshabbal sütjük össze, ennek mintájára készíthetünk mákos gubát is, ezúttal nem kiflikarikákkal, hanem felkockázott vagy összetépkedett kaláccsal. Innen már csak egy lépés a „zserbó-guba”, ami a darált diós változat, amit tálaláskor baracklekvárral és olvasztott csokival meglocsolva tehetünk az asztalra.

Rém egyszerű, de nagyon finom a nutellás rakott kalács, igaz, valóságos kalóriabomba. Itt a felszeletelt kalácsot meg kell kenni nutellával, majd egy kivajazott sütőtálba tenni, ha lehet, akkor egymás mellé sorakoztatva, mert így mutatósabb, majd tej és tejszín keverékével bőségesen meglocsolni, és 180 fokon 20 percig sütni. Elképesztően finom – és hozzáadott cukrot nem tartalmaz! 😉

Na de jöjjön a kalácsfelfújt, ami számtalan módon variálható, mi most egy fehércsokis változatot mutatunk, amit egy kevés bogyós gyümölccsel tálalunk.

Forrás:
iStock

Fehércsokis kalácsfelfújt eperrel és áfonyával

Hozzávalók:

  • 1 db fonott kalács (szikkadt, maradék, bolti is lehet)
  • 3 db tojás
  • 5 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 10 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg apróra vágott fehércsoki
  • 5 dkg vaj
  • 1-2 marék fagyasztott vagy friss áfonya és eper

Elkészítés: A fehércsokit apróra vágjuk. Egy tepsit vagy sütőformát alaposan kivajazunk. A tojásokat tálba ütjük, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, habosra keverjük, hozzáadjuk a tejet és a tejszínt, ezzel is elkeverjük. A kalácsot szeletekre vágjuk, a kivajazott tálba tesszük, megszórjuk a felaprított fehércsokival, majd egyenletesen meglocsoljuk a vaníliás-tojásos keverékkel. A maradék vajat rámorzsoljuk, és 180 fokos sütőbe toljuk. 25-30 perc alatt készre sütjük, a vége felé megszórhatjuk a gyümölcsökkel, de ha friss gyümölccsel dolgozunk, akkor azt a már készre sült felfújt tetejére is szórhatjuk tálaláskor.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.