Írd be, mit keresel:

Király és koldus diéta

Ez volt életem leghatékonyabb diétája. És imádtam. Mert tudtam, bár este éhesen fekszem le, reggel annyit és azt ehetek, amit és amennyit nem szégyellek. Ma már nem próbálkozom ezzel, mert esténként étkezik együtt a család, és azt nem bírnám ki, hogy míg ők boldogan lakmároznak, én zokogva koplalok.

Mindenki ismeri dédanyáink mértékletességre intő tanácsát: reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár, és vacsorázz úgy, mint egy koldus. És az az igazság, hogy ha egy diéta megengedi a bőséges reggelit és a komplett ebédet, a dietetikusoknak és orvosoknak sem lehet egy szavuk se. Mert így nyilvánvalóan nem léphetnek fel a szervezetben hiánybetegségek, elvonási tünetek, nem szédelgünk a cukorhiánytól, nem lesz karikás a szemünk a zsírhiánytól, és vitaminokból is jut a szervezetünkbe bőven. Az pedig, hogy éjszakára nem tömjük tele a hasunkat, szintén csak áldásos a szervezet számára. De egy dolgot be kell tartani. Nem szabad lespórolni a két nagy étkezésből semmit, amit a szem, száj megkíván. Máskülönben a diéta élvezhetetlen, és idő előtt kifullad. De hogy legyen valami szemcsillogtató is: én ezzel a módszerrel a 23-as BMI-ről 17,5-re fogytam le két hónap alatt, ami, ugye, már kórosan sovinak mondható. (Igaz, amint visszavettem a vacsorákat, vissza is csúsztam az eredeti, amúgy egészséges szintre.)

Cookta - 2016.03.31.
Király és koldus diéta

Forrás:
iStock

Az aggodalmaskodóknak üzenem, ha félnek a korgó gyomorral való lefekvéstől, ne féljenek sokáig, mert körülbelül három nap alatt meg lehet szokni ezt a ritmust, és az ember már egyáltalán nem éhes este. Miért is lenne, hiszen, ha ügyesen ebédelt, még mindig emészt. Egy komplett (állati fehérjékből, zsírokból és szénhidrátokból álló) ebéd teljes megemésztéséhez nyolc óra kell. A buktató inkább az, hogy főleg a tavaszi udvarlások idején nehezen állunk ellen egy romantikus vacsi meghívásnak, és könnyen bűnbe esünk. Ha pedig bűnbe estünk, másnap este újra éhesek leszünk.

Vigyázat!

Mivel ez mégiscsak egy fogyókúra, nem tanácsos mindennap pizzát és hamburgert enni csokis-habos süteménnyel, mert jóból is megárt a sok. Együnk sok fehérjét, nyers zöldségeket és főzelékeket, desszertnek pedig érjük be egy gombóc fagyival. A vizet most sem szabad elfelejteni, napi 2-3 liter kötelező. Nem ajánlatos az esti piázgatás sem, mert az alkohol étvágyat csinál, és véletlenül este tízkor fogunk jól belakmározni.

A TRÜKK: Az étkezéseket mindig ugyanabban az időpontban célszerű megejteni, a reggelit 10-kor, az ebédet is minél később, de legfeljebb 15 órakor. 16 óra után már nincs étkezés. Aki korán reggel nagyon éhesen ébred, egyen egy fél banánt vagy igyon egy pohár narancslét a reggeli előtt, hogy helyreálljon a vércukorszintje.

Forrás:
iStock

Mintaétrend a napi menühöz

Reggeli:

  • szalonnás vagy sonkás tojásrántotta 2 tojásból
  • 2 szelet pirítós
  • friss zöldségek: retek, paradicsom, uborka
  • tea mézzel vagy kakaó
  • csokis croissant

Ebéd:

  • májgombócleves
  • zöldborsófőzelék fasírttal
  • 1 szelet pirítós
  • 1 szeletke csoki vagy müzliszelet
  • 1 alma vagy narancs

Vacsora:

  • 1 mély sóhaj (Nem, nem, gyümölcsöt sem!)

Forrás:
iStock

Ötlet: Ha a munkahelyünkön ér a délelőtt 10 óra, ahol nem áll módunkban rántottát vagy bundás kenyeret sütni, vigyünk magunkkal bőséges reggelit. Császárhúst, kenőmájast, sajtot, túrót, zsemlét, bármit, ami ínyünkre való. Soha ne feledkezzünk meg a rostokról, friss zöldségekről és gyümölcsökről sem, különben székrekedésünk lehet.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.