A raguleves örök kedvenc, selymes a tejszíntől, könnyű, mégis tartalmas, gyorsan összeállítható, és mivel apróra vágott hús és zöldség van benne, fél óra alatt el is készül. Mi most egy tavaszi változatot készítettünk.
Bár a ragulevesek jellegzetes fűszere a tárkony, mi most a tavaszi zöldségekhez a petrezselymet választottuk, hogy még frissebb, üdébb legyen a levesünk. A sárgarépa és a zöldborsó mellé egy kis karalábé is került, de bármilyen zöldségféle megtalálja a helyét ebben a tejszínes – vagy akár tejfölös – levesben. A hús is lehet tetszőleges, csirkéből, pulykából, bárányból, sertésből, de akár kacsából is főzhetjük, sőt a vadragulevesek is nagyon népszerűek, kellemesek.
Ha szeretnénk tartalmasabbá tenni, főzhetünk bele krumplit vagy krumplis tésztából apró gombócokat, esetleg galuskát.
Tavaszi pulykaraguleves
Hozzávalók:
Elkészítés: A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk, és apró kockára vágjuk. A pulykahúst szintén kis kockákra vágjuk.
Megdinszteljük a felaprított hagymát kis olajon, majd rádobjuk a húst, és addig pároljuk, míg ki nem fehéredik.
Ekkor hozzáadjuk az apróra vágott zöldségeket és a borsót, kicsit összepirítjuk.
Felöntjük 2 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt fél órát főzzük.
Végül liszttel elkevert tejszínnel hőkiegyenlítéssel behabarjuk, vagyis a liszttel elkevert tejszínhez egy merőkanálnyi forró levest keverünk, ezt öntjük vissza a levesbe.
Néhány perc alatt összeforraljuk, majd apróra vágott petrezselymet adunk hozzá közvetlenül tálalás előtt.