Nagyon szeretjük a rétest, főleg az igazi, leheletvékonyra kézzel húzott tésztával készült házi rétest. Emlékszem, gyerekként nagy élmény volt, amikor az édesanyám és a nagymama hozzáláttak a réteskészítéshez. A vászonabrosszal leterített asztal kint állt a hűs fa alatt, és ők nagy ügyességgel húzták a tésztát, mely rendre engedelmeskedett nekik.
Sajnos én nem merem bevállalni a rétestésztának eme változatát, így a szomszéd Teri nénitől kb. 30 évvel ezelőtt kapott recept alapján sütöm a rétes. Ennek a nyújtott rétesnek az elkészítése sokkal egyszerűbb, a végeredmény pedig ugyancsak nagyon finom. A kinyújtott tésztát pedig ízlés szerinti töltelékkel tölthetjük meg. Mivel nálunk nagy kedvenc a túrós és a meggyes-mákos rétes, így most is ez a kétféle rétes készült, 2-2 rúddal.
Tiroli rétes túrós és meggyes-mákos töltelékkel
Hozzávalók:
A tésztához (4 rúdhoz):
A lekenéshez:
Elkészítés: A vizet langyosítsuk meg, majd keverjük össze az ecettel.
A kétféle lisztet és a csipet sót keverjük össze, majd adjuk hozzá a zsírt, a tejfölt, a tojást és egy kevés ecetes vizet. Ezután gyúrjuk össze úgy, hogy könnyen nyújtható, lágyabb tésztát kapjunk, a maradék ecetes vizet apránként adagoljuk hozzá, mert lehetséges, hogy nem kell bele az összes!
A lekenéshez olvasszuk fel a zsírt, majd adjuk hozzá a lisztet, és keverjük simára. Ezután hűtsük ki, hogy éppen csak langyos maradjon és könnyen kenhető legyen.
Nyújtsuk ki a tésztát vékonyra, majd kenjük rá a zsíros-lisztes keveréket. Ezután tekerjük fel, mint a bejglit, majd tegyük be a hűtőbe legalább 1 órára, hogy kellően lehűljön és könnyen nyújtható legyen.
A hűtőből kivett tésztát vágjuk 4 egyenlő részre, majd nyújtsuk ki olyan vékonyra, amennyire csak lehetséges, és töltsük meg ízlés szerinti töltelékkel.
Túrós töltelék
Hozzávalók:
A túrót keverjük össze ízlés szerint porcukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, a mazsolával, majd osszuk el kétfelé.
A vékonyra kinyújtott tésztát kenjük le olvasztott zsírral, majd az egyik felét egy szélesebb csíkban szórjuk meg az édes morzsával. (Az édes morzsához babapiskótát vagy kekszet daráljunk le.)
Ezután az édes morzsára kanalazzuk rá a túró felét, és a tészta két szélét hajtsuk rá, majd tekerjük fel.
A másik tésztával is így járjunk el, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire egymástól kicsit távolabb a két megtöltött rudat.
Meggyes-mákos töltelék
Hozzávalók:
Én szezonban a meggyet előző nap kimagozom, lecukrozom, majd alaposan lecsepegtetem, mielőtt a tésztába teszem, a fagyasztottal is hasonlóan járhatunk el, de használható meggybefőtt is.
A mákot daráljuk meg, majd keverjük össze ízlés szerint porcukorral.
A vékonyra kinyújtott tésztát kenjük le olvasztott zsírral, majd az egyik felét egy szélesebb csíkban szórjuk meg az édes morzsával.
Ezután szórjuk meg a cukros mák felével, majd a meggy felével. Ezután szórjuk meg a meggyet a vaníliás cukorral, majd a tészta két szélét hajtsuk rá, és tekerjük fel.
A másik tésztával is így járjunk el.
Ezután helyezzük ezeket is a tepsire egymástól kicsit távolabb, majd olvasztott zsírral kenjük le mindegyiket.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 25-30 perc alatt süssük szép pirosra – én légkeverésnél 160 fokon 25 percig sütöttem. A sütőből kivéve a tepsin hagyjuk kihűlni.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.