Én például szeretem a levest. Mindet, egytől egyig. A levesről azt kell tudni, hogy minél többféle zöldségből készül, annál gazdagabb az íze. És ha még káposzta is kerül bele, hát akkor... szavakkal le sem írható.
Szóval a káposztaleves jó. Első nap mindenképp. Talán még másnap is. A harmadik naptól már kezd kétségessé válni, mennyire jó, azután pedig, amikor már csak befogott orral tudod kanalazni, gondolj arra, hogy a hét elteltével milyen szép karcsú leszel! Mert 3-4 kilótól simán meg lehet szabadulni vele.
Miért fogyaszt?
Azért, mert a diéta alatt javarészt csak a káposztalevest esszük. A benne főtt zöldségeknek pedig igen alacsony a kalóriatartalma. Ráadásul, miközben mi a kedvenc sorozatunkat nézzük a tévében, a káposzta durva rostjai nagytakarítást végeznek a belekben. És ez még nem minden! A sok rost a levestől megduzzad a gyomrunkban, és teltségérzetet okoz. Éhesek alig vagyunk, de ha mégis, a káposztalevesből bármennyit ehetünk. (Ám nem fogunk, legfeljebb az első két napon…)
Mire jó még ez a diéta?
A káposzta egy igazi csodanövény! Tele van C- és K-vitaminnal, de kiváló E-vitamin- és kalciumforrás, valamint tartalmaz folsavat és béta-karotint is. A népi gyógyászat szerint a káposztában sok olyan vegyület található, amely gátolja a rák kialakulását és gyógyítja a gyomorfekélyt. Sok esetben leírták, hogy egy 8 napos káposztakúra alatt visszahúzódott a vastagbélpolip. A nőknél felgyorsítja az ösztrogén-anyagcserét, így a mell- és petefészekrákkal szemben is védelmet nyújt.
Vigyázat!
Bár a káposztának megannyi jótékony hatása van, vashiányosoknak nem ajánlott, valamint köztudottan felfúvódást okozhat. A diéta 7-8 napon túl nem alkalmazható! Várandós és szoptatós kismamáknak, valamint tinédzsereknek nem ajánlott.
Mit egyél még a diéta alatt?
Mivel a káposztaleves alig tartalmaz kalóriát, állati fehérjét pedig egyáltalán nem, ezek pótlásáról gondoskodni kell. Naponta meg kell enni tehát:
A reggeli, a tízórai és az uzsonna tehát lehet joghurt vagy gyümölcs, esetleg nyers zöldség, de nem több, mint amennyi a markunkban elférne. Az ebéd és a vacsora tartalmazzon húst és akármennyi levest.
A diéta alatt naponta kötelező a 2-2,5 liter folyadék ásványvíz vagy zöld tea formájában.
Reggel egy kávé kevéske tejjel, édesítőszerrel megengedett.
Amit nem ehetsz:
Hogyan készül a káposztaleves?
Hozzávalók több napra:
Ínyencek tehetnek még bele:
Elkészítés: A liter paradicsomlét és egy liter vizet tegyük fel főni. Ha forr, dobjuk bele a leveskockát (nem kötelező) és a felaprított hozzávalókat. A fűszernövényeket csak a legvégén szórjuk bele. Nem kell péppé főzni a zöldségeket, minél frissebb állagúak, minél ropogósabbak, annál több vitamin maradt bennük, és annál magasabb a rosttartalmuk.
Változatosabbá tehetjük, ha időnként krémlevesnek összeturmixoljuk!
Tipp a halas vacsorához: tonhal répával, almával
Hozzávalók:
(ha valaki nem szereti a halat, csirkemellel is elkészítheti)
Elkészítés: Felkarikázzuk a sárgarépát és az almát hasonló méretű darabokra. A fóliát megkenjük a kevéske olajjal, rászórjuk a zöldséget és az almát, ráfektetjük a halat, megfűszerezzük, majd jól becsomagoljuk a fóliát. Előmelegített sütőben, kb. 180 fokon 30-35 percig sütjük. Vigyázat! Nem az egész a mi adagunk, csak mindennek a negyede!
Ha fontos az egészséges táplálkozás, ez is érdekelhet:
Dale Pinnock, az ismert angol gyógyszakács és táplálkozástudományi szakértő eredeti módon vizsgálja a kapcsolatot a konyha és az egészség között.
Könnyen áttekinthető, lexikonszerűen használható ismertetéseihez különleges receptek sokasága társul, melyek összetételüknél fogva jótékony hatással lehetnek a beteg, legyengült, fáradt szervezetre.