Előfordul, hogy nincs időm nagyobb főzőcskézésre, és valami egyszerű, gyorsan elkészülő ebédet kell a tányérunkra varázsolni, de gondolom, ezzel nem vagyok egyedül. Ilyenkor jönnek jól a gyors olaszos tésztaételek.
A kamra polcán mindig meglapul egy-egy doboz tonhalkonzerv, sűrített paradicsom, hagyma, tészta… némi fűszer. A kínálat szemrevételezése és rövid gondolkodás után hozzá is láthatunk a szósz elkészítéséhez. Amíg a szósz elkészül, a tészta is megfő, és nem marad más hátra, mint óvatosan összeforgatni. Az egész pedig nem tart tovább fél óránál, már tálalhatjuk is.
Tonhalas-paradicsomos tészta
Hozzávalók 2 személynek:
Elkészítés: A vöröshagymát és a friss bazsalikomlevelet vágjuk fel apróra. A sűrített paradicsomot keverjük simára a vízzel.
Egy edényben hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Amikor már kellően üveges, nyomjuk hozzá az egyik fokhagymagerezdet, keverjük össze, majd öntsük fel a paradicsomlével. Szórjuk meg egy csipet cukorral, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a szárított és az apróra vágott friss bazsalikomot, az egészben hagyott fokhagymagerezdet, majd néha megkeverve főzzük kb. 20 percig.
Közben a tésztát főzzük ki enyhén sós vízben, majd szűrjük le, alaposan csepegtessük le.
A közben elkészült paradicsomos szószból vegyük ki az egész fokhagymagerezdet, majd botmixerrel pépesítsük. Öntsük a tésztára, majd alaposan forgassuk össze.
Végül adjuk hozzá az alaposan lecsepegtetett tonhalat, majd óvatosan, hogy a halhús kevésbé törjön, forgassuk össze.
Tálaláskor szedjük tányérra az elkészült tésztát, majd friss bazsalikommal megszórva kínáljuk.