A csőben sült ételeket nagyon kedveljük: többnyire egyszerűen összeállíthatóak, sülés közben összeérnek az ízek, sajtosak, kiadósak és igen jól variálhatóak.
A csőben sütés vagy gratinírozás tulajdonképpen annyit jelent, hogy sütőben összesütjük a tartalmas egytálételt. Csőben sült a rakott krumpli és a lasagne is, de mindenféle rakottas is. Nagyon változatos és tartalmas fogásokat tudunk így készíteni, a legtöbb akár elő is készíthető, és csak a tálalás előtt kell bekapcsolnunk a sütőt.
A legtöbb zöldségből isteni egytálételt készíthetünk sütőben egy kis besamellel, sajttal összesütve, de gazdagítható akár baconnel, sonkával, kolbásszal vagy darált hússal is, a lényeg, hogy szószos és sajtos legyen.
Igazi klasszikus a csőben sült karfiol, amit a következő alaprecept mellett bátran variálhatunk is: elkészíthetjük brokkolival, kelbimbóval gazdagítva, füstölt sajttal akár, alá egy réteg párolt rizst téve. Egyszerű, kiadós és isteni fogás!
Csőben sült karfiol baconnel és sajtmártással
Hozzávalók:
Elkészítés: A karfiolt megtisztítjuk, közepes méretű rózsákra szedjük, és enyhén sós vízben néhány perc alatt előfőzzük (blansírozzuk). Leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük, és egy kivajazott hőálló tálba tesszük, enyhén borsozzuk.
Besamelt készítünk: egy kisebb edényben a vajat habosra hevítjük, majd rászórjuk a lisztet, és folyamatosan kevergetjük, amíg szinte összeáll, ekkor apránként elkezdjük felönteni a tejjel. Mindeközben folyamatosan kavargatjuk, amikor már az összes tejet felvette a mártás, ízlés szerint sózzuk, és frissen őrölt szerecsendióval fűszerezve alaposan elkeverjük. A sajtot a besamelbe reszeljük, majd egyenletesen a karfiolra öntjük.
A bacont felkockázzuk, száraz serpenyőben megpirítjuk, majd megszórjuk vele a besameles karfiolt.
30 perc alatt készre sütjük 160 fokra előmelegített sütőben.
Egy remek szakácskönyv sok ötlettel csőben sült ételekhez
Különféle rakott fogások készítésével nagyszerűen fel lehet használni a maradék zöldségeket és húsokat. Ebben a könyvben kissé összetettebb receptek találhatók, ám egyiket sem bonyolult elkészíteni: csőben sült padlizsán kolbásszal, rakott keszeg édesköménnyel, dauphinéi tepsis burgonya…