Mielőtt bárki megijedne, hogy a következő süteménynek bármi köze van a matematikához, a sok számolgatáshoz, megnyugtatom: nem erről van szó, hanem egy jól variálható, omlós, kevert tésztáról.
Sokszor ettem már nagymamámnál ezt a sütit, de valahogy sosem került szóba a neve, csak a legutóbbi alkalommal. Meglepődtem, kicsit hivatalosnak éreztem, de ez tükrözi legjobban a sütemény sajátosságát, miszerint minden összetevő ugyanolyan súlyú. Ráadásul más nyelvekben visszaköszön ez az elnevezés, ami az alapanyagok egyenlő hányadára utal: angolul pound cake, franciául quatre quarts a neve.
Az alaptészta 1:1:1:1 arányban liszt, tojás, cukor és vaj, ehhez jön még egy kis sütőpor, reszelt citromhéj. A kész tésztát bevonhatjuk citromos cukormázzal vagy csokival, de potyogtathatunk bele meggyet, szedret, ribizlit, málnát, felkockázott almát, csokidarabokat, durvára vágott diót vagy mandulát, hogy kicsit izgalmasabb legyen. Nagyon mutatós, ha a bekevert tésztát két részre osztjuk és a felét kakaóporral elkeverjük, majd márványos süteményt készítünk úgy, hogy előbb a fehér tésztát öntjük a sütőformába, majd a csokisat és rácsurgatjuk, és egy villával lazán elkeverjük. Ha fokozni akarjuk a látványt, megsüthetjük kuglófformában, így igazán elegáns, ünnepi desszertet kapunk.
A hozzávalók méricskélésén kívül semmilyen pepecselős munkát nem követel a süti, így bátran ajánlom elfoglalt háziasszonyoknak vagy kezdő gasztrotündéreknek!
Egyensúly-tészta (alaprecept)
Hozzávalók:
Elkészítés: Válasszuk szét a tojásokat, majd a tojássárgákat keverjük habosra a vajjal és a cukorral. Reszeljük hozzá a citromhéjat, szitáljuk bele a sütőporral elkevert lisztet, keverjük simára. Végül a tojások felvert habját óvatosan forgassuk bele. A kész masszát öntsük kikent, kilisztezett tepsibe vagy sütőformába, gazdagítsuk valamilyen piros gyümölccsel vagy lekvárpöttyökkel.
Előmelegített sütőben közepes fokon (kb. 150 fokon) süssük aranybarnára, mindenképpen ellenőrizzük tűpróbával, hogy átsült-e, kuglófformában vagy őzgerincformában ugyanis nehezebben sül át. Az elkészült süteményt szeletelve vagy kockára vágva, porcukorral vagy vaníliás cukorral meghintve kínáljuk.
Régi idők házias ízei Nigellától
Nigella legújabb könyve segítségével visszahozza mindannyiunk életébe a régi idők konyhájának meghitt, családias hangulatát. A kötet a süteményekről – és általában véve a sütésről – szól ugyan, ám mégsem tekinthető hagyományos értelemben vett szakácskönyvnek.