Írd be, mit keresel:

Kávévirág, szezámtermés, pisztáciafa – egzotikus ételek képekben

A hazai zöldségekről, gyümölcsökről tudjuk, hogyan növekednek, milyen a virágjuk, de elképzelni sem tudjuk, az apró szezámmagok miféle növényen teremnek, miből lesz a pisztácia, milyen a virágja kedvenc italunknak, a kávénak. 5 mindennapi kedvencet mutatunk, aminek nem biztos, hogy ismerjük virágját, termését... Pedig nagyon izgalmas!
Cookta - 2016.04.22.
Kávévirág, szezámtermés, pisztáciafa – egzotikus ételek képekben

Földimogyoró

Pörkölve kerül hozzánk, akár héjasan, akár a bontott sózott vagy épp sótlan változatot választjuk… Értékes olaja, sokak kedvence a belőle készülő mogyoróvaj is.

Földimogyoró – a növény virágzás idején

Földimogyoró – a növény virágzás idején
Forrás:
iStock
Földimogyoró – azért földi, mert a gyökérzeten fejlődik ki a termés

Földimogyoró – azért földi, mert a gyökérzeten fejlődik ki a termés
Forrás:
iStock

Szezám

A parányi kis magok leggyakrabban péksütemények tetejére kerülnek, de pirítva finom salátába, olaj is készül belőle, de vajon hogyan terem?

A parányi szezámnak ekkora a virágja

A parányi szezámnak ekkora a virágja
Forrás:
iStock
Íme a szezámmag, jól összebújnak a magocskák a hüvelyben

Íme a szezámmag, jól összebújnak a magocskák a hüvelyben
Forrás:
iStock
Létezik fekete és fehér szezámmag is

Létezik fekete és fehér szezámmag is
Forrás:
iStock

Pisztácia

Mi fán terem a pisztácia, ez az abbahagyhatatlan csonthéjas, amit sósan is imádunk, de édesen is, például fagyiban?

Fán terem, valóban, a csontos héj és a termés is a hús alatt van – szírítás és pörkölés alatt nyílik ki a héj, hogy kibontható legyen a finom olajos mag

Fán terem, valóban, a csontos héj és a termés is a hús alatt van – szírítás és pörkölés alatt nyílik ki a héj, hogy kibontható legyen a finom olajos mag
Forrás:
iStock
Pörkölve, sósan találkozunk vele leggyakrabban, de édesen is kedvelt – akár a mandula – marcipánnak, fagylaltnak, desszertek alapanyagaként

Pörkölve, sósan találkozunk vele leggyakrabban, de édesen is kedvelt – akár a mandula – marcipánnak, fagylaltnak, desszertek alapanyagaként
Forrás:
iStock

Vanília

Aki a virágot és a vaníliát szereti, rossz ember nem lehet. 🙂 A vanília egy orchideaféle, gyönyörű virággal – termése rejti az illatos, aromás milliónyi magocskát.

Vaníliavirág :)

Vaníliavirág 🙂
Forrás:
iStock
Nem bab ez, hanem vanília, a hüvelyekben érnek az illatos magok

Nem bab ez, hanem vanília, a hüvelyekben érnek az illatos magok
Forrás:
iStock
Így már ismerős a vanília: éretten, aszalva – elképesztően aromás fűszer gyönyörű virágból

Így már ismerős a vanília: éretten, aszalva – elképesztően aromás fűszer gyönyörű virágból
Forrás:
iStock

Kávé

Kedvenc reggeli italunk alapanyagához pörkölt formában jutunk hozzá, sokszor már darálva, illatosan, feketén. A cserje nálunk is megél, bár nem terem. No de milyen a virágja, termése?

Gyönyörűséges a kávé virágja, és hófehér, nem fekete :)

Gyönyörűséges a kávé virágja, és hófehér, nem fekete 🙂
Forrás:
iStock
Íme a kávécserje termése: szárítás és fermentálás után jön a pörkölés – hosszú az útja, de nem tudunk lemondani róla!

Íme a kávécserje termése: szárítás és fermentálás után jön a pörkölés – hosszú az útja, de nem tudunk lemondani róla!
Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.