Kacsamell nem mindennap kerül a tányérunkra: egyrészt nem a legolcsóbb alapanyag, másrészt sokan tartanak az elkészítésétől. Hétvégén vagy ünnepnapokon viszont mindenképpen érdemes készíteni, mert istenien omlós, ha jól van elkészítve, és nem is bonyolult. Mutatjuk a receptet – és egy különleges köretet!
A rozé kacsamell vetekszik egy jó steakkel: omlós, szaftos, ízes. Elkészítésének aranyszabályait már részletesen leírtuk itt >> Most mutatunk egy nagyon jó receptet, körettel és fűszeres kísérővel: mivel a kacsához remekül illenek a gyümölcsök, körtét sütöttünk mellé, kis citrommal és csillagánizzsal fűszerezve. Se zsiradék, se méz nem szükséges hozzá: az édes körte enged egy kis levet, saját édességében karamellizálódik, és átveszi a csillagánizs különleges aromáját.
Rozé kacsamell csillagánizsos körtével és pirított burgonyával
Hozzávalók:
Elkészítés: A kacsamelleket beirdaljuk a bőrös oldalukon, vigyázva, hogy ne sértsük meg a húst, csak a bőrt és a zsírréteget kockázzuk be. Egy serpenyőt szárazon nagyon forróra melegítünk, a bőrös részével lefelé beletesszük a kacsamelleket, és kiolvasztjuk a zsírját, majd a serpenyőből kiöntve a kiolvadt zsírt megfordítjuk a melleket, és a másik oldalukra is kérget sütünk néhány perc alatt. Egy húscsipesszel megfogva a mellek oldalára is érdemes kérget sütni.
Ha ezzel megvagyunk, megsózzuk, borsozzuk, majd egy tepsibe helyezzük, és 80 fokos sütőben még 10 percig hőkezeljük. Onnan kivéve egy vágódeszkára rakjuk, majd lefedjük alufóliával, és így pihentetjük még 10 percig.
Közben a burgonyákat megpucoljuk, majd karikára vágjuk, meglocsoljuk olívaolajjal. Egy papírral bélelt tepsibe öntjük, majd 180 fokos sütőben 15 perc alatt ropogósra sütjük.
A körtéket megpucoljuk, kivágjuk a magházat, majd nagyobb hasábokra vágjuk. Egy serpenyőben elkezdjük párolni úgy, hogy hozzádobjuk a csillagánizsszemeket is, ráfacsarjuk a citrom levét. Időnként megforgatva kb. 10 percig pároljuk.
A pihentetett kacsamelleket vékony szeletekre vágjuk, és a sült krumplival, valamint a csillagánizsos körtével tálaljuk. Ha a kacsamellet tálaláskor Maldon sóval megszórjuk, még tökéletesebb lesz.
Mit tud a Maldon só?
Angliában, az essexi Maldonban termelik ezt a különleges, hófehér sót, amely pehelyszerű, szilánkra emlékeztető, nagyon tiszta tengeri só. Főzéshez nem, csak utólagos ízesítésre használják, létezik füstölt változatban is. Különlegesség, amit érdemes kipróbálni, mert valóban más hatása van, mint a sima tengeri sónak.