A mutatós pepita süteményt nálunk hagyományosan sárga és barna, vaníliás és kakaós piskótából készítik, de kevesen tudják, hogy van egy angol változata is, amely sárga és rózsaszín.
Az angol teasüteményt először 1884-ben készítették, Viktória királynő unokahúgának, Victoria of Hesse hercegnő és Louis de Battenberg herceg esküvőjén. A királyi palota fogadásán, az esküvői desszertek újdonságaként tűnt fel a hercegnő tiszteletére készített Battenberg-sütemény, és rögtön az angolok kedvencévé vált, amit ma már nem csak ünnepi alkalmakkor készítenek és fogyasztanak.
Elkészítése nem bonyolult – akár a sakk-szeletet, akár az angol változatát választjuk. A kakaós sakk-szelethez a baracklekvár és a csokoládés bevonat illik jobban, a Battenberg-szelethez viszont a málna- vagy eperdzsem és a marcipános bevonat.
Sakk-szelet rózsaszínben (Battenberg-szelet)
Hozzávalók:
Elkészítés: A puha vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. A tojásokat tálba ütjük, kissé felverjük, majd a cukros vajhoz adjuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és a tojásos keverékbe szitáljuk, hozzáadjuk a darált mandulát és a mandulakivonatot, simára keverjük.
Egy közepes tepsit sütőpapírral kibélelünk. Alufóliából egy vastagabb csíkot hajtogatunk, és ezzel megfelezzük a tepsit. Az egyik felébe beleöntjük a tészta felét, majd a maradék tésztába keverünk néhány csepp piros ételfestéket – ezt a masszát a tepsi másik felébe öntjük.
175 fokra előmelegített sütőbe toljuk a tepsit, és kb. 30 perc alatt megsütjük a tésztát, majd rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Mindkét színű tésztát hosszában két-két csíkra vágjuk. Az eperlekvárt felmelegítjük, a tésztacsíkokat megkenjük vele, és összeragasztjuk, finoman megnyomkodva.
A marcipánmasszát porcukorral meghintett felületen vékonyra nyújtjuk, és a süteményt ügyesen bevonjuk vele, de készíthetünk porcukorból kevés citromlével elkeverve sűrű cukorszirupot is, amivel a süteményt egyszerűen bevonjuk.
Néhány órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek, és a sütemény kellően összeálljon.