Írd be, mit keresel:

Csípős csirke őrülten fűszeresen – Ramsay legújabb szakácskönyvéből

A csirke egyik kedvenc alapanyagunk: könnyű, viszonylag jó áron beszerezhető, istenien fűszerezhető, gyorsan elkészíthető. Most Gordon Ramsay legújabb szakácskönyvéből hozunk egy elképesztően fűszeres, finom receptet.

Karibi fűszeres recept, omlós és finom, a pácolási idővel nem érdemes spórolni, ezt leszámítva viszont nagyon egyszerű és gyors recept. Egy kis párolt rizzsel a legfinomabb, a szafttal meglocsolva. Borajánlat is van, Mikes Márk bormesterünk ajánlásával.

Cookta - 2016.05.02.
Csípős csirke őrülten fűszeresen – Ramsay legújabb szakácskönyvéből

Forrás:
iStock

Jerk csirke

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 nagy bőrös csirkecomb, kettévágva, beirdalva
  • olívaolaj
  • 2 ek. Worcestershire-szósz
  • rizs, köretnek
  • 4-5 szál kakukkfű, a tálaláshoz (elhagyható)

A páchoz:

  • 1-2 csili, kimagozva és finomra aprítva
  • 2 gerezd fokhagyma, meghámozva és összezúzva
  • 1 tk. őrölt szegfűszeg
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1 tk. őrölt szerecsendió
  • 2 tk. őrölt szegfűbors
  • 5–7 szál kakukkfű, levelei lecsippentve (összesen kb. 2 evőkanálra lesz szükségünk)
  • frissen őrölt feketebors
  • olívaolaj

Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 220 fokra (gázsütő 7. fokozat).

2. A páchoz az összes hozzávalót, kevés feketeborsot és kevés olívaolajat összekeverünk. A húst ezzel a keverékkel alaposan bedörzsöljük. Hagyjuk állni legalább 1 órát (még jobb, ha egész éjszakán át pácoljuk).

3. Közepes lángon felforrósítunk egy széles, sütőben is használható edényt, és olajat öntünk bele. A csirkedarabokat kb. 10 perc alatt egyenletesen aranybarnára pirítjuk. Hozzáöntjük a Worcestershire-szószt, és még 2 percig pirítjuk.

4. Az edényt lefedjük (vagy fóliával letakarjuk), és az előmelegített sütőbe tesszük 20 percre, hogy a csirke átsüljön. (Ha nincs megfelelő edényünk, a húst tegyük tepsibe.) Hogy a hús még szebb színt kapjon, az utolsó 5 percben a fedőt (vagy fóliát) levesszük.

5. Forrón, rizzsel tálaljuk.

Forrás:
iStock

A receptért köszönet az Alexandra Könyvesháznak!

Matias Borászat

Matias Borászat

Ehhez az ételhez Mikes Márk bormester ezt a bort ajánlja: 2013 Pécsi Rajnai Rizling
Ez a fűszeres csirkés fogás komplex ízkavalkád: olyan fehérbort kíván, mely kellő testességgel és összetettséggel bír. A keleti fűszerek miatt feltétlenül olyan bort választanék, mely eltöltött valamennyi időt az érlelés során fahordóban. A tölgyfahordó belső felületén kialakuló rösztaromák tökéletes összhangot adnak ezekkel a fűszerekkel. Választásom a Rajnai Rizlingre esett, mert azon kívül, hogy kiváló fajtakarakterrel bír, gyönyörűen mutatja meg, milyen is a tökéletes hordós érlelés.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.