A csirke egyik kedvenc alapanyagunk: könnyű, viszonylag jó áron beszerezhető, istenien fűszerezhető, gyorsan elkészíthető. Most Gordon Ramsay legújabb szakácskönyvéből hozunk egy elképesztően fűszeres, finom receptet.
Karibi fűszeres recept, omlós és finom, a pácolási idővel nem érdemes spórolni, ezt leszámítva viszont nagyon egyszerű és gyors recept. Egy kis párolt rizzsel a legfinomabb, a szafttal meglocsolva. Borajánlat is van, Mikes Márk bormesterünk ajánlásával.
Jerk csirke
Hozzávalók 4 személyre:
A páchoz:
Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 220 fokra (gázsütő 7. fokozat).
2. A páchoz az összes hozzávalót, kevés feketeborsot és kevés olívaolajat összekeverünk. A húst ezzel a keverékkel alaposan bedörzsöljük. Hagyjuk állni legalább 1 órát (még jobb, ha egész éjszakán át pácoljuk).
3. Közepes lángon felforrósítunk egy széles, sütőben is használható edényt, és olajat öntünk bele. A csirkedarabokat kb. 10 perc alatt egyenletesen aranybarnára pirítjuk. Hozzáöntjük a Worcestershire-szószt, és még 2 percig pirítjuk.
4. Az edényt lefedjük (vagy fóliával letakarjuk), és az előmelegített sütőbe tesszük 20 percre, hogy a csirke átsüljön. (Ha nincs megfelelő edényünk, a húst tegyük tepsibe.) Hogy a hús még szebb színt kapjon, az utolsó 5 percben a fedőt (vagy fóliát) levesszük.
5. Forrón, rizzsel tálaljuk.
A receptért köszönet az Alexandra Könyvesháznak!
Ehhez az ételhez Mikes Márk bormester ezt a bort ajánlja: 2013 Pécsi Rajnai Rizling
Ez a fűszeres csirkés fogás komplex ízkavalkád: olyan fehérbort kíván, mely kellő testességgel és összetettséggel bír. A keleti fűszerek miatt feltétlenül olyan bort választanék, mely eltöltött valamennyi időt az érlelés során fahordóban. A tölgyfahordó belső felületén kialakuló rösztaromák tökéletes összhangot adnak ezekkel a fűszerekkel. Választásom a Rajnai Rizlingre esett, mert azon kívül, hogy kiváló fajtakarakterrel bír, gyönyörűen mutatja meg, milyen is a tökéletes hordós érlelés.