Írd be, mit keresel:

Tavaszi tisztítókúra, új @lendület és @megszépülés @egy @hét @alatt

A komor téli hónapok után nagyon jót tesz a szervezetnek – és így a hangulatunknak, szépségünknek, energiaszintünknek is –, ha kicsit kitisztítjuk a mérgektől, és felfrissítjük vitaminokkal, élő ételekkel.

Élő ételnek nevezik a nyers zöldség- és gyümölcsféléket, magokat, csonthéjasokat azok a vegánok, akik nem csak az állati eredetű alapanyagokat hagyják el étrendjükből, de még a hőkezelést is. A nyerskoszton élők azzal érvelnek, hogy a nyers ételekben életenergia van, míg a hőkezeltekben ezt már nem találjuk meg. Ha a nyers magot elültetjük, az kicsírázik, míg mondjuk egy pirított mag sosem fog.

A nyers vegánok képesek kenyérféléket, süteményeket, komplett menüket készíteni csak nyers növényi alapanyagból, sok maggal, ami a legtöbb növényi tej alapját is adja. Csupán 40 Celsius-fokig melegítik az ételeket, ezt is főleg aszaláshoz, szárításhoz. Elképesztő kreativitásról tesznek tanúbizonyságot, és aki kóstolt már ilyen ételt, tudhatja, hogy nagyon finomak is tudnak lenni.

Cookta - 2016.05.04.
Tavaszi tisztítókúra, új @lendület és @megszépülés @egy @hét @alatt

Forrás:
iStock

Mi senkit nem beszélünk rá a nyers táplálkozásra, vagyis de, igaz, csak egyetlen hétig! Ennyi idő alatt semmiből nem nem szenved hiányt a szervezetünk, még akkor sem, ha nem pótoljuk megfelelően a fehérjét, viszont a sok nyers, rostokban gazdag zöldség és gyümölcs kitisztítja az emésztőrendszert, a természetes enzimek serkentik, aktivizálják, megújulásra késztetik a szervezetet, mégpedig sejtszinten is, így csökkennek az öregedés tünetei: kivirulunk, megfiatalodunk. Az sem utolsó szempont, hogy a rostokban gazdag, de zsiradékban szegény étrend az alakunknak is jót tesz – egy hét alatt akár 5 kilótól is megszabadulhatunk.

Hogyan kezdjünk hozzá?

Mindenképpen érdemes a böjt vagy nyerskosztos étrend előtt 1-2 húsmentes, vagyis vegetáriánus, akár vegán napot tartani, hogy a szervezetet ne érje túl hirtelen a változás. Igyunk sok folyadékot, akár vizet, akár herbateákat ezeken a felvezető napokon.

1 hét nyerskoszt

Fejben dől el minden, itt kell eljutnunk odáig, hogy nem lemondásról van szó, hanem egy olyan hétről, amikor jót teszünk magunknak, a testünknek – és néhány nap múlva, amikor már könnyebbnek és dinamikusabbnak érezzük magunkat – akkor a lelkünknek, szellemünknek is. Nem fogyókúra és nem diéta, hanem egy olyan időszak, amikor igazi megtisztulást, energiát és lendületet adunk a szervezetünknek. Ajándék ez, és nem büntetés, lemondás!

Forrás:
iStock

Mit együnk, igyunk?

Reggelire készítsünk smoothie-t, gyümölcsturmixot gyümölcsökből és zöldségekből – természetesen tejtermékek és cukor nélkül, kis mézet, fűszereket használhatunk. Ha attól tartunk, hogy megéhezünk vagy éhesek maradunk, akkor egy kis chiamagot adhatunk a reggeli italhoz.

Napközben bármikor és bármennyit ehetünk, de csak zöldséget és gyümölcsöt, nyersen – aprítva, reszelve, csíkozva, darálva. Ízesítéshez használhatunk citromot, olívaolajat vagy más olajokat, bármilyen zöldfűszert és természetes fűszert. Fogyaszthatunk bármilyen magot, ami nyers: mandulát, diót, mogyorót, lenmagot, tökmagot.

Ha hiányozna a meleg, azt legjobban herbateákkal pótolhatjuk: ebből érdemes sokat is fogyasztani, persze édesítés nélkül. Ha lehet, akkor válasszunk tisztító hatásúakat, de végül is mindegyiknek van gyógyhatása, így minddel jót teszünk a szervezetünknek.

Mit felejtsünk el erre a hétre?

– minden állati eredetű alapanyagot, tejterméket, tojást is
– kávét
– alkoholt
– gabonákat, rizst, krumplit, hüvelyeseket – ezek hőkezelés nélkül nem fogyaszthatóak

Forrás:
iStock

És végül…

A nyerskosztos étrend lezárásakor, befejezésekor nagyon fontos, hogy ne egy nagy adag steakkel vagy tejfölös-sajtos rakott, tepsis fogással térjünk vissza a mindennapokba: a gyomrunk és a szervezetünk elszokott ezektől, most még fontosabb a fokozatosság, mint az induláskor! Egy kis főtt krumpli és párolt zöldség legyen a kezdet, majd apránként térjünk vissza a tejtermékekhez, végül a könnyebb húsokhoz, halakhoz, tojáshoz, hogy a szervezetünknek legyen ideje a visszaállásra.

Aki megtapasztalja a könnyítő, tisztító, karcsúsító, vitalizáló nyerskosztos étrend áldását és jótékony hatását, érdemes minden héten egy olyan napot tartani, amikor a nyers, élő ételt választja csak és kizárólag, hogy jó közérzetét, vitalitását, szárnyaló energiáit megőrizze!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.